Régóta vadászott az al-Kaida a Charlie Hebdo szerkesztőjére

salman rushdie charlie hebdo
Indian born British writer Salman Rushdie is seen during a tour by the exhibition called "The Spanish exile in Ciudad de Mexico" at the Museo de la Ciudad in Mexico City, on October 5, 2014. Rushdie is in a two-day visit. AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA
Vágólapra másolva!
Stéphane Charbonnier-ra régóta vadászott az al-Kaida, vérdíjat is kitűztek a fejére. A terrorszervezet más médiamunkásokat és politikusokat is fenyeget.
Vágólapra másolva!

„Napi egy golyó távol tartja a hitetleneket” – ezzel a címmel állította össze az al-Kaida azoknak a listáját, akik a célpontjai között szerepelnek.

Az „iszlám ellen elkövetett bűnei miatt élve vagy halva” el kell kapni például Kurt Westergaardot és Lars Vilkst, két karikaturistát, akik gúnyrajzot jelentettek meg Mohamedről – mindketten túléltek már ellenük elkövetett merényletet a slate.com beszámolója szerint.

„Körözi” az al-Kaida Carsten Justét és Flemming Rose-t, a Jyllands-Posten című dán lap szerkesztőit; ez az újság közölte 2005-ben Westergaard híressé vált Mohamed-karikatúráját, amely nemzetközi botrányt okozott.

Stéphane Charbonnier fejére vérdíjat tűzött ki az al-Kaida Forrás: AFP/Fred Dufour

Aki elégette a koránt

A szervezet célkeresztjében szerepel Terry Jones floridai tiszteletes, aki 2010-ben megpróbálta nyilvánosan elégetni a koránt, valamint Geert Wilders, a szélsőjobboldali holland Szabadság Párt vezetője, aki élesen bírálja az iszlámot.

A listán található Morris Sadek, az Egyesült Államokban élő egyiptomi keresztény aktivista, aki arról lett ismert, hogy támogatta a The Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című Mohamed-ellenes filmet, valamint Salman Rushdie brit író, a Sátáni versek szerzője.

Salman Rushdie a néhai Khomeini ajatollah mellett az al-Kaidánál is kihúzta a gyufát Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Valamint két nő – fénykép nélkül

Fénykép nélkül szerepel a listán – a férfiaktól elkülönítve – két nő is: Ayaan Hirsi Ali szomáliai-amerikai aktivista, az iszlám éles bírálója, valamint Molly Norris amerikai karikaturista, aki 2010-ben útjára indította a „Mindenki rajzolja le Mohamedet” című kampányt, tiltakozásul amiatt, hogy cenzúrázták a South Park című filmsorozat Mohamed-témájú epizódját.