Lefejeztek egy japán újságírót

2015.01.31. 22:06

Az Iszlám Állam terrorszervezet állítólag lefejezte a fogságában lévő japán újságírót, Goto Kendzsit. 

A brutális gyilkosságról a terrorszervezet szombat este tett közzé videóüzenetet - számolt be a CNN. A felvételen egy brit akcentussal beszélő férfi fejezi le a fogságba került japán újságírót, Goto Kendzsit. A japán állami televízió helyi idő szerint éjszakai jelentése szerint a szigetország kormánya egyelőre még vizsgálja a felvétel hitelességét.

A CNN beszámolójában egy fotót is bemutat. Összeállításukat a Youtube-ra is feltöltötték. 

72 órát adtak

Az Iszlám Állam január 20-án küldött egy videoüzenetet. Már akkor lefejezéssel fenyegetőztek. Azt mondták 72 órán belül kivégzik a két túszt. Életükért 200 millió dolláros, azaz 54 milliárd forintos váltságdíjat követeltek. Abe Sindzó japán kormányfő január 17-én, kairói látogatásán pontosan ekkora összeget ajánlott fel támogatásként az Iszlám Állam ellen harcoló országoknak. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A felvételen a hírhedt Dzsihádi John hangja hallható – azé a brit dzsihádistáé, aki a feltételezések szerint korábban lefejezte a nyugati túszokat. A két túsz a most meggyilkolt Goto Dzsogo Kendzsi és a korábban kivégzett Jukava Haruna volt. Utóbbi, egy magán katonai cég alkalmazottja volt. Augusztusban rabolták el, amikor Szíriába utazott, hogy a blogja szerint harcosokat képezzen ki.

Társa holltestéről készült fotóját fogta

Ezen a videón, amit múlt szombaton tettek közzé, Goto Kendzsi újságíró látható, amint egy fényképet tart a kezében. A hangüzenet szerint a fényképen a másik túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste van. A japán kormány akkor elítélte a "felháborító és elfogadhatatlan erőszakos cselekedetet" és a még akkor életben lévő Godo elengedését követelték. 

A terroristák, miután megölték Jukavát egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nő szabadon engedését követelték Goto szabadon engedéséért cserébe.

Édesanyja hiába kérte a kormány segítségét

A feltételezhetően most lefejezett Goto Kendzsi tekintélyes szabadúszó újságíró volt, aki tavaly érkezett tudósítani Szíriába, és ismerte a korábban meggyilkolt Jukavát. A 47 éves Goto életéért múlt pénteken könyörgött az édesanyja és a japán kormány segítségét kérte. Isido Dzsunko akkor, néhány órával azelőtt fordult a sajtóhoz, hogy lejárt a két japán túsz kivégzésére a terroristák által megszabott határidő, ami japán idő szerint múlt péntek délután 2 óra 50 perc körül volt.

Japán nem fog támadni

A japán kormány egyébként a miniszterelnöki iroda kérésére megvizsgálta, van-e az országnak jogi alapja arra, hogy katonai támadást indítson az Iszlám Állam ellen, és arra a következtetésre jutott, hogy a válasz nemleges.

A Reuters birtokába jutott dokumentum ugyanakkor „elfogadhatatlan terrorista cselekménynek” minősíti a két japán állampolgár túszul ejtését. A japán alkotmány megtiltja a hadsereg külföldi való bevetését, Abe Sindzó kormányfő azonban egy ideje már törekszik a tilalom enyhítésére. A dokumentumból egyébként az sem derül ki, hogy a hadsereg felkészült-e egyáltalán a beavatkozásra egy ilyen válsághelyzetben.