Csempészett kaviárt rejtett a halottaskocsi

Caviar production without killing the sturgeon  tokhal kaviár
An employee of Vivace Correct Caviar holds a sample of freshly harvested caviar in the laboratory in Loxstedt, Germany, 29 July 2014. Caviar is produced here without killing the sturgeon. This is the world's only such facility. Photo: INGO WAGNER/dpa
Vágólapra másolva!
Fél tonna kaviárt találtak a rendőrök egy halottaskocsiban a szibériai Habarovszk közelében. A csempészáru értéke 160 ezer dollár.
Vágólapra másolva!

A rendőrök figyelmét egy gyanúsan viselkedő Land Cruiser Prado keltette fel; a terepjáró sofőrje ugyanis mindent megtett, hogy magára terelje a figyelmet a halottaskocsi helyett.

„Úgy döntöttünk, hogy nem foglalkozunk a terepjáróval, és inkább a halottaskocsit vizsgáljuk át” – mondta a Siberian Timesnak Anton Spilev rendőrtiszt.

Németországban úgy nyernek kaviárt, hogy a tokhal is életben marad Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ingo Wagner

Holttestet bezzeg nem találtak

A sofőr meglehetősen ideges lett, amikor megállították. Azt állította, hogy egy habarovszki asszony holttestét szállítja, nem volt azonban nála a halotti anyakönyvi kivonat.

Mikor pedig a rendőrök kinyitották a koporsót, nem holttestet találtak benne, hanem rengeteg fekete kaviárt. A koszorúkban is találtak a csempészáruból.

Összesen 956 doboz, vagyis 480 kiló kaviárt.

Meg akarják védeni a tokhalat a kihalástól Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Tagadnak körömszakadtáig

A 31 éves sofőr és két évvel idősebb „temetkezési vállalkozó” tagadja, hogy köze lenne a csempészethez.

Azt állítják, hogy egy ismeretlen férfi kereste meg őket, és 25 ezer rubelt (körülbelül százezer forintot) ígért nekik a holttest elszállításáért, és nem ismerik azokat sem, akik felpakolták a koporsót.

A lap emlékeztetett arra, hogy a kaviártermelést szigorúan szabályozzák Oroszországban a tokhalállomány védelme érdekében.