Újabb robbantásra készülhet Észak-Korea

Észak-Korea, rakétakísérlet
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 10, 2014 shows the tactical rocket firing drill of the units of the Korean People's Army (KPA) Strategic Force in the western sector of the front. North Korean leader Kim Jong-Un inspected the drill. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Újabb, nukleáris tesztekhez használható alagutat kezdtek ásni egy észak-koreai kísérleti telepen. A munkáról műholdfelvétel is készült.
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételekkel bizonyítja egy Észak-Korea ügyeivel foglalkozó amerikai kutatóintézet, hogy az ország hadserege már megint dolgozni kezdett egy nukleáris tesztekre használható kísérleti telepen.

A helyszínen alagutat ásnak, és egy új épületet is felhúztak.

Ezen a területen korábban már három robbantást is végrehajtottak. A legfrissebb felvételeken az látszik, hogy április óta látványosan sokat haladtak egy építkezéssel a Punggje-ri nevű település közelében lévő telepen. A Johns Hopkins egyetem szakértői szerint nem valószínű, hogy a közeli jövőben történik újabb robbantás. A kísérleti telep a Google ingyenes térképén is jól látszik.

Az építkezés szerintük inkább annak a jele, hogy Észak-Korea nem mondott le teljesen a kísérleti robbantásokról.

A terepet egy évek múlva végrehajtandó kísérlethez készítik elő.

A műholdfelvételek október végén, november elején készültek. A dél-koreai média már akkor hírt adott arról, hogy építkezés zajlik a kísérleti telepen, de képek akkor még nem kerültek elő az újabb készülődésről.

Észak-Korea utoljára 2013 februárjában robbantott atomot. Előtte még két alkalommal teszteltek nukleáris robbanóanagot. A kísérletek ugyanazon a telepen zajlottak, ahol most az újabb alagút épül. A felvételeken látszik is a korábbi három robbantáshoz ásott, a most készülőhöz hasonló három alagút.

2013-ban Dél-Korea összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését. Barack Obama amerikai elnök akkor élesen elítélte, és provokációnak nevezte az észak-koreai atomrobbantást.