Arab nyelvű táblák jelentek meg Szabadkán

Spielfeld, 2016. február 16. Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
A táblák a menekülteknek segítenek, hogy megtalálják a befogadóközpontot.
Vágólapra másolva!

Szerb, angol és arab nyelvű útjelző táblákat helyeztek ki a vajdasági Szabadkán, írja a Subotica.com.

A táblákkal segítik a menekülteket, hogy megtalálják a városi befogadóközpontot, mondta Nenad Ivanisevic, a munka- és szociális ügyek államtitkára. Hasonló táblák láthatók Sidben és Presevóban is.

Szerbiába a menekültek Presevónál érkeznek Macedóniából. Innen szervezetten viszik őket Sidbe, a horvát határ közelébe. A magyarországi határkerítés kiépítése óta lényegesen kevesebben érkeznek Szabadkára. Bár időnként érkeznek arról hírek, hogy Románia felé próbálják megkerülni a határzárat, a jelenség nem tűnik tömegesnek.

Ezen a térképen látható, hogy a szabadkai központ a város szélén van. Az útbaigazítás segíthet, hogy a menekültek megtalálják a helyet.

Szerbiában a befogadóközpontokban biztosítják a menekültek ellátását. A szabadkai tavaly novemberben nyílt meg. A 150 férőhelyes objektum kialakítására a német szamaritánusok alapítványa, az ASB 150 ezer eurót adott. Az 580 négyzetméteres központ két hónap alatt készült el.

Lassítják

A nyugati határok fokozatos lezárása után Szerbia is lassítja a menekültek beléptetését, és naponta legfeljebb félezer iraki és szíriai állampolgárt enged be, annyit, ahányan továbbutazhatnak Horvátországba, Szlovéniába és Ausztriába.

Hasonló lépésre szánta el magát Macedónia is, és

gyakorlatilag lezárta a macedón–görög határt.

Mivel Görögországba továbbra is tömegesen érkeznek a menekültek, jelenleg ott a legsúlyosabb a válság. Macedónia is csak a szíriai és az iraki állampolgárokat engedi be: azok, akik nem tudnak továbbmenni, a határon gyakran összecsapnak a macedón rendőrökkel.