Ki volt Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a nizzai terrorista?

nizzai teherautós terrortámadás Mohamed Lahouaiej Bouhlel kapucsengó
This picture taken on July 15, 2016, shows the entry phone label reading the name of the man who reportedly drove a truck into a crowd watching a fireworks display the day before, in Nice, southern France. An attack on July 14, 2016, in Nice where a man rammed a truck into a crowd of people left 84 dead and another 18 in a "critical condition", interior ministry spokesman Pierre-Henry Brandet said on Friday. An unidentified gunman barrelled the truck two kilometres (1.3 miles) through a crowd that had been enjoying a fireworks display for France's national day before being shot dead by police. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
Erőszakos bűncselekmények miatt már állt bíróság előtt, egyébként piti tolvajnak ismerték a 31 éves tunéziai származású férfit, aki 84 embert gyilkolt meg, amikor a tömegbe hajtott egy teherautóval Nizzában. Kiderült, hogy hivatalosan is sofőr volt, és házhoz szállításból élt. A szomszédok pedig azt mondták, fiatal lányokat vizslatott, és egyszer elvágta a villanyvezetéket a házban, ahol élt.
Vágólapra másolva!

A nizzai gázolásos merénylet elkövetője, a tunéziai állampolgárságú Mohamed Lahouaiej Bouhlel teljesen ismeretlen volt a hírszerző szolgálatok előtt - közölte pénteken Francois Molins párizsi ügyész.

A főügyész tudatta: a merénylőt egy közlekedési baleset nyomán elkövetett erőszakos cselekményért hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték idén márciusban, de

a francia hírszerzésnek "semmilyen bizonyítéka" nem volt arra, hogy a férfi radikális iszlamista eszméket vallott volna.

Molins hozzátette, a nyomozók még mindig vizsgálják azt, hogy Bouhlel magányos elkövető volt-e, vagy voltak bűntársai.

A főügyész hozzátette, a merénylő volt feleségét őrizetbe vették a hatóságok.

Házkutatás volt nála

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívták a 31 éves, tunéziai származású, nizzai terroristát – közölte a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A papírjait ugyanis megtalálták a tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Az ITV News szerint házas volt, és három gyerek apja.

Lakása kapucsengője Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A lap is írt arról, hogy a francia hatóságok, miután lelőtték, házkutatást tartottak a merénylőnél. Francia tévék szerint kommandósok szállták meg a férfi otthonát, a város szegény részén, egy Kelet-Nizzában található lakótelepen lévő bérlakást és lefoglaltak egy telefont és egy számítógépet.

A szomszédok féltek tőle

Az egyik szomszéd úgy emlékezett, egyszer elvágta az áramvezetéket a házban, de azt már nem tudta megmondani, mi volt ennek az oka.

Egy sebesültet visznek kórházba a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínéről. Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

Az AFP-nek is nyilatkoztak a szomszédok. Az egyikük azt mondta,

kifejezetten félt a férfitól,

mert állandóan a lányait vizslatta. Egy másik pedig közölte, általában mezítláb mászkált a házban. A harmadik szomszédja azt nyilatkozta, sohasem köszönt vissza, és mindig egyedül látta, a biciklijét pedig felcipelte az emeletre. Feltehetően attól félt, hogy ellopják.

A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlelt

piti tolvajként tartotta nyilván a rendőrség, de erőszakos bűncselekmények miatt is állt bíróság előtt.

A Mirror arról írt, utoljára márciusban állt bíróság előtt garázdaság miatt.

A legfrissebb információk szerint az övén kívül még egy személyi igazolványt találtak a teherautóban. Azt egyelőre nem mondták meg, hogy kiét.