Bevetették a vízágyúkat Kölnben a tüntetők ellen

2016.01.09. 14:38

Több tüntetést is szerveztek Kölnbe, ahol szilveszter éjszakáján 170 nőt megtámadtak. Ezrek vonultak az utcára, hogy felhívják a menekültek figyelmét a nők iránti tiszteletre. A rendőrség bevetette a vízágyúkat, Angela Merkel pedig a menekültügyi szabályok szigorítását jelentette be.

Több ezren tiltakoztak Kölnben szombaton: az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - tüntetett a szexizmus és a rasszizmus ellen.

"Nem tűrjük az ilyen tetteket! Védjétek meg asszonyaikat és gyermekeinket!"Forrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

A helyszínválasztás sem véletlen: azért a kölni főpályaudvarra hívták a tiltakozókat, mert ott szilveszterkor 170 nőt megtámadtak, és több mint százan szexuális zaklatások áldozatává váltak.

A szilveszter éjszakáján a kölni főpályaudvarnál nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban több csoport is tüntetést hirdetett, köztük a Pegida. A bevándorlásellenes Pegida-mozgalom által meghirdetett akcióról az Origo is beszámolt.

Utóbbi mozgalom tüntetésén a rendőrség kénytelen volt vízágyúkat is bevetni.

A nők elleni erőszakot elutasító feliratot mutat fel egy résztvevő a tüntetésenForrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

Tiszteljetek minket! - ez a felirat állt azon a transzparensen, melyet egy teljesen meztelen nő tartott a csípős hidegben Kölnben.

Milo Moire svájci performanszművész nem a szombati demonstráción vonult fel, hanem egy nappal korábban, még pénteken tartott egyszemélyes akciót a kölni dóm előtt. Transzparensén az volt olvasható: "Nem vagyunk vadállatok, még akkor sem, ha meztelenek vagyunk." 

A város utcáira 1700 rendőrt vezényeltek a megmozdulások biztosítására.

Itt, a főpályaudvar előtt történtek az atrocitások szilveszterkorForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Mint arról az Origo beszámolt, a Pegida Németország keleti felében, főleg Szászországban ezreket tud az utcára vinni, a nyugat-németországi városokba szervezett demonstrációin eddig azonban rendre több ellentüntetővel találta szemben magát, mint szimpatizánssal.

Merkel szigort javasol

A történteket elítélte Angela Merkel német kancellár is, egyúttal bejelentette, hogy változtatnak a német menekültpolitikán. Mint arról az Origo beszámolt, ha a parlament rábólint Merkel javaslatára, akkor könnyebb lesz kiutasítani a bűncselekményeket elkövető menekülteket.

Angela Merkel kancellár a menekültpolitika szigorítását javasolta az eset utánForrás: MTI/Andrássy Egyetem / Ancsin Gábor

Angela Merkel vasárnap a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének ülése után azt mondta, a német "polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében" változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a Kölnben nők ellen szilveszter éjjelén elkövetett tömeges támadások fényében.

Elveszíthetik a menekültstátuszt

A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

Hannelore Kraft, a Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke azt mondta szombaton, hogy nem zárja ki a menekültügyi törvények módosítását. "Ha a törvények javításra szorulnak, nem fogjuk magunkat kivonni ennek tárgyilagos megvitatása alól" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK