Gazdasági szükségállapot Venezuelában

Vertical Venezuelan President Nicolas Maduro presents the annual report before the opposition controlled National Assembly  in Caracas on January 15, 2016. Venezuela's President Nicolas Maduro decreed a two-month state of "economic emergency" Friday, seiz
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Gazdasági szükségállapot lépett életbe Venezuelában. Ennek értelmében az elnök beavatkozhat a vállalatok ügyeibe és árkorlátozást vezethet be. 
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a venezuelai legfelsőbb bíróság helyi idő szerint csütörtökön Nicolás Maduro államfő rendeletét, amelynek értelmében gazdasági szükségállapot lépett életbe az országban.

A gazdasági szükségállapot kiterjeszti Nicolás Maduro elnök hatáskörét Forrás: AFP/Juan Barreto

A bírói testület nem vette figyelembe, hogy az ellenzéki többségű parlament Maduro január közepén bejelentett rendeletét egy héttel később elutasította.

- szögezte le a legfőbb bírói testület.

A magántulajdont félti az ellenzék

A hatvannapos szükségállapot kiterjeszti az elnök hatáskörét, aki így

beleavatkozhat a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezethet be

annak érdekében, hogy "garantálja a hozzáférést" az alapvető élelmiszerekhez, árucikkekhez, gyógyszerekhez.

Az ellenzéki pártok mellett szakszervezetek és vállalatok is attól tartanak, hogy az elnöki rendelet veszélyezteti a magántulajdont, az infláció és a munkanélküliség növekedéséhez fog vezetni, az elnök gazdaságpolitikája pedig nem lesz hatékony a válsággal szemben.

Kiterjedt áruhiány

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező ország gazdasága várhatóan az idén is csökkenni fog.

Venezuela bevételeinek mintegy 96 százaléka származik kőolajtermékek exportjából,

miközben az olaj ára az elmúlt időszakban a korábbi töredékére esett, ami miatt a dél-amerikai ország gazdasága mélyrepülésbe kezdett.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt áruhiánnyal küzd, miközben hatalmas kőolajkészletei vannak. Maduro szocialista kormánya ellenfelei aknamunkáját, az ellenzék viszont az egykori buszvezetőből lett elnök elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.