Clinton és Trump vezet a szuperkedd előtt

Donald Trump és Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
A szuperkedd kiemelkedő fontosságú az amerikai elnökválasztási kampányban. Tizennégy államban tartanak előválasztást vagy kaukuszt március 1-jén. 
Vágólapra másolva!

Alabamában, Arkansasban, Coloradóban, Georgiában, Massachusettsben, Minnesotában, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban, Vermontban és Virginiában tartanak választást kedden. A republikánusok emellett az urnákhoz járulnak Alaszkában és Wyomingban, a demokraták pedig Szamoán.

A republikánus indulók akár az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus felét is megszerezhetik a szuperkedden, a két megmaradt demokrata vetélytárs pedig 880 delegáltat nyerhet – a szükségesnek nagyjából az egyharmadát.

A legnagyobbat Texasban lehet nyerni: a republikánus győztes 155, a demokrata pedig 252 delegáltat állít maga mögé.

Trump és Clinton nagyon vezet

Az NBC News, a Wall Street Journal és a Marist közös felmérésének eredménye szerint a demokratáknál meglehetősen egyértelmű a kép: Hillary Clinton 2:1-es arányban vezet Bernie Sanders előtt Georgiában, Tennesseeben és Texasban.

A republikánusoknál Donald Trump viheti Georgiát és Tennesseet, Ted Cruz pedig Texast, amelynek a szenátora.

Georgiában Trump a szavazatok 30 százalékára számíthat, Ted Cruz és Marco Rubio 23-23 százalékra. Tennesseeben Trump 40 százalékon áll, Cruz 22-n, Rubio 19-en.

A texasiak 39 százaléka a szenátorát támogatja. Itt Trump a második 26, Rubio pedig a harmadik 16 százalékkal.