Lemondott kedden a londoni alsóház belügyi bizottságának vezetője, aki lapértesülések szerint férfiprostituáltak szolgáltatásait vette igénybe. 

Keith Vaz 1987 óta a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt alsóházi képviselője, és 2007 óta állt a befolyásos alsóházi testület élén, amelynek hatásköre kiterjed a prostitúció elleni jogalkotási tevékenység irányítására is. Korábban, Tony Blair volt miniszterelnök munkáspárti kormányaiban az EU-ügyi miniszteri tisztséget is betöltötte.

Keith VazForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/House Of Commons

Az 59 éves, nős, kétgyermekes Vaz az után jelentette be lemondását, hogy a Daily Mirror című baloldali brit bulvárlap feltáró riportsorozatot közölt férfiprostituáltakkal fenntartott kapcsolatairól.

A Mirror riportsorozatának keddi írása szerint a képviselő két "kelet-európai" férfinak fizetett szexuális szolgáltatásokért.

A lap forrásainak állítása szerint – amelyet egy titokban rögzített hangfelvétel is alátámaszt – a politikus azt is felajánlotta a férfiprostituáltaknak, hogy ha a következő együttlétükre kokaint is hoznak, annak az árát kifizeti nekik.

A kormányzó Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője a BBC-nek kedden azt mondta: fontolgatja, hogy a Mirror riportja alapján rendőrségi feljelentést tegyen Vaz ellen.

Keddi nyilatkozatában Keith Vaz nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lapértesüléseket, és közölte: a belügyi bizottság érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a figyelmét semmiféle zavaró tényező nem tereli el az általa végzett fontos munkáról, és ő ezért döntött úgy, hogy a kialakult helyzetben távozik a testület éléről.

A bizottság tagjai ugyanakkor már a bejelentés előtt közölték, hogy ha Vaz ezt a lépést nem teszi meg önként, akkor bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek ellene.