Keserű és személyeskedő volt a második elnökjelölti vita

2016.10.10. 09:20

Az első értékelések szerint a közelgő amerikai elnökválasztás vezető jelöltjei között tartott vasárnapi vita szokatlanul keserű és személyeskedő volt. Doland Trump összeszedettebb, lazább és harapósabb volt, mint az első alkalommal, de Hillary Clintonnak is voltak kínos pillanatai.

Az első televíziós kommentárok szerint egyik elnökjelölt sem tudott áttörő eredményt elérni. A republikánus Donald Trump ugyan összefogottabb volt, mint az első elnökjelölti vitán, és megszilárdíthatta híveinek táborát, de nem biztos, hogy visszaszerezte elvesztett előnyét,  ugyanakkor a demokrata párti Hillary Clintonnak is voltak kínos pillanatai. 

Donald Trump és Hillary Clinton második televíziós vitájukonForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A valaha volt legundokabb vita

A legfontosabb amerikai lapok gyorskommentárban értékelték a Trump–Clinton-párharcot. A Politico a „valaha volt legundokabb” vitának minősítette a vasárnap esti kilencven percet. 

A The New York Times azt emelte ki, hogy a két elnökjelölt egymás elleni vádaskodásai különlegesen ízléstelenek voltak, és a lap szerint mindkét jelölt láthatóan kényelmetlenül érezte magát, nyugtalan volt. 

A The Washington Post hasonlóképpen a vita alacsony színvonalára utalt. A lap szerint Clinton nem követett el nagy hibákat, s ezzel nem tette lehetővé Trumpnak, hogy ismét megerősödjön a Fehér Házért folyó versenyben. 

Ezúttal nem egyértelmű, hogy ki nyerte a vitátForrás: MTI/EPA/Rick T. Wilking

A Post – amely nyíltan Hillary Clintont támogatja az elnökválasztási versengésben – azt is vélelmezi, hogy az elnökjelölti vita győztese a demokrata párti elnökjelölt volt. 

Trump ismét megvetette a lábát

A The Wall Street Journal nem „hirdetett” győztest vagy vesztest, hanem leszögezte: Trump „ismét megvetette a lábát”. 

A lap sokkolónak nevezte a személyeskedő támadások intenzitását, és megállapította, hogy Trump a vita kezdeti szakasza után „magához tért”,  viszont a politika részleteinek feltárásában és érzékeltetésében ismét Hillary Clinton remekelt. 

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és jelenleg Trump egyik legszorosabb szövetségese a Fox televízióban „megfáradtnak” nevezte Hillary Clintont, Charles Krauthammer, a The Washington Post konzervatív publicistája pedig, szintén a Fox televízióban, azt hangsúlyozta, hogy Trump „megmentette a kampányát”. 

Trump újraéledtForrás: MTI/EPA/Saul Loeb

A Fox News kommentárjában egyértelműen Trumpot hirdette ki győztesnek,  aki az értékelés szerint egyre jobb formába lendült, ahogy a vita haladt előre. A kommentátor remek húzásnak minősítette azt is, hogy a republikánus jelölt meghívott a nézők közé négy olyan nőt, akik szexuális zaklatással vádolják Bill Clintont. 

Remény, de kevés

A CNN kommentátora is úgy értékelte, hogy Trump eleget tett a vitában a kampánya életben tartása érdekében, és reményt adott a támogatóinak – a teljesítménye ugyanakkor kevés volt ahhoz, hogy megcáfolja Clinton legfőbb érvét, amely szerint a republikánus jelölt egyszerűen nem alkalmas és nem felkészült arra, hogy elnök legyen. 

Howard Kurtz médiaszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a két műsorvezető észrevehetően agresszívabb volt Donald Trumppal,  mint Hillary Clintonnal.