Már 30 halottja van az oaklandi raktártűznek

oakland raktártűz
OAKLAND, CA - DECEMBER 03: Firefighters work to clear the debris from a doorway following an overnight fire that claimed the lives of at least nine people at a warehouse in the Fruitvale neighborhood on December 3, 2016 in Oakland, California. The warehouse was hosting an electronic music party. Elijah Nouvelage/Getty Imag
Vágólapra másolva!
Harmincra emelkedett a kaliforniai Oaklandben egy technopartin keletkezett tűz halálos áldozatainak száma - jelentették be a hatóságok. A kiégett épületben még mindig lehetnek további holttestek, mert az egész egy labirintushoz hasonlít a tűzoltók szerint, és a megsérült szerkezet miatt egyelőre nehéz átkutatni a negy részét.
Vágólapra másolva!

Péntek éjjel hatalmas lángokkal égett egy éjszakai klub Oaklandban. A kiérkező tűzoltók órákon át küzdöttek azért, hogy megfékezzék a lángokat, ugyanis a raktárépületben nem működött automata tűzoltóberendezés. Odabent éppen elektronikus zenei partit tartottak lemezlovasok fellépésével, és több kis zenei stúdió, kiadó is működött a kétszintes épületben, ahol a tűz elharapódzásakor körülbelül százan tartózkodhattak.

Az épület tele volt limlomokkal, automata tűzjelző és tűzoltó rendszer sem működött Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elijah Nouvelage

Tele voltak bútorokkal, próbababákkal, miegymással a helyiségek, olyan volt az egész, mint egy labirintus – mondta a BBC-nek az oaklandi tűzoltóparancsnok, Teresa Deloche-Reed. Az egyik amerikai hírcsatorna pedig úgy tudja, hogy sok engedély nélküli dolgot tároltak az épületben, dobozokat, szemetet, limlomokat is.

A második emelet igazi halálcsapdává vált, mert csak raklapokból kirakott lépcső vezetett fel,

amely a tűzben hamar használhatatlanná vált. Kilenc halálos áldozatot találtak eddig, többségüket a második emeleten – tette hozzá a tűzoltóparancsnok. A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani.

Egy szabadúszó újságíró megosztott egy képet arról, mi volt a jellemző a raktárépületen belüli állapotokra:

Az épület átkutatását nehezíti, hogy az órákon át pusztító tűz a raktár szerkezetét balesetveszélyessé tette, így a mentőcsapat csak azután tud bemenni, hogy a falakat aládúcolták, ahol szükséges, és a beszakadt tetőszerkezetet nehéz elemeit eltávolították – írta a Mirror.

A raktárépület szerkezete is megsérült a tűzben, ami nehezíti a kutatást a halottak után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elijah Nouvelage

A rokonok, barátok egyébként a közösségi oldalakon keresték egymást fényképekkel, és elérhető egy google-nyilvántartás is azokról, akik jelen lehettek az éjszakai partin.

Vasárnap estére a hatóságok már

összesen 30 holttestről tájékoztatták a sajtót,

de az épület átkutatása még nem ért véget. Az áldozatok többsége 20–30 éves volt.

A raktárépületnek nem volt engedélye arra, hogy akár klub, akár studiók működjenek a falai között Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elijah Nouvelage

A helyi tudósítások alapján nagyon valószínű, hogy a raktárépületnek nem volt használati engedélye, és a benn működő klubnak, stúdióknak és kiadóknak sem volt engedélye az épület használatára. –

– vallotta be Darin Ranelletti, a városi építési vezető. Az azonban nem volt világos, hogy egy zenei stúdió működéséhez kellett-e volna különleges engedély.

Annyi viszont biztos, hogy az USA-ban ez volt a leghalálosabb tűzeset nightklubban 2003 óta, amikor egy rockkoncert pirotechnikája felgyújtott egy Rode Island-i stadiont, és száz ember meghalt.