Ferenc pápa lemondatta a Máltai Lovagrend nagymesterét

Horizontal (FILES) This file photo taken on June 23, 2016 shows Pope Francis (R) and Robert Matthew Festing, Prince and Grand Master of the Sovereign Order of Malta, during a private audience at the Vatican.
Pope Francis has ended a bitter dispute with th
Matthew Festing és Ferenc pápa egy korábbi találkozó alkalmával
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere, miután Ferenc pápa erre kérte fel – közölte a lovagrend szóvivője. Az olasz sajtó szerdai elemzése szerint a háttérben a nagymester és az egyházfő közötti ellentétek állnak. 
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa és Matthew Festing vatikáni találkozója után jelentették be, hogy az egyházfő távozásra kérte fel a nagymestert, aki "ezt elfogadta". Hivatalosan a nagymester távozását még a lovagrend tanácsának is jóvá kell hagynia.

Elmozdított egy vezetőt

Sajtóértesülések szerint a pápa és a nagymester közötti ellentétek az után merültek fel, hogy Matthew Festing tavaly decemberben eltávolította a lovagrend egyik legmagasabb rangú tagját, a nagykancellár Albrecht Freiherr von Boeselager német bárót.

Óvszert osztottak

A nagymester döntését állítólag az motiválta, hogy Albrecht Freiherr von Boeselager a lovagrend afrikai és ázsiai humanitárius-egészségügyi missziói során

nem akadályozta meg, hogy háborús övezetekben óvszert osszanak szét.

A katolikus egyház tanítása tiltja a mesterséges fogamzásgátlás minden formáját. Valójában az óvszereket a renddel együttműködő nem kormányzati szervezetek önkéntesei osztogatták. Boeselager mindig azzal védekezett, hogy nem volt tudomása a kezdeményezésről, és amikor értesült róla, azonnal leállította az óvszerosztást.

Belülről fúrták

A lovagrend nagymestere tagadta, hogy ezért távolítatta el Albrecht Freiherr von Boeselagert, de a nagykancellár félreállítása megosztotta a lovagrendet. A Vatican Insider olasz hírportál úgy tudja, hogy a nagykancellár félreállítását Raymond Leo Burke bíboros, a lovagrend prelátusa kívánta. Ferenc pápa levélben kérte Burke bíborost a renden belüli ellentétek rendezésére, ezt a levelet azonban a bíboros nem osztotta meg a rendet vezető tanáccsal.

Matthew Festing és Ferenc pápa egy korábbi találkozó alkalmával Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Megosztottnak látta az egyházat

Albrecht Freiherr von Boeselager a pápához fordult, aki öttagú bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. Matthew Festing azonban elutasította az együttműködést, jogtalannak minősítve az egyházfő kezdeményezte bizottságot, amely szerinte beavatkozott a szuverén rend belső ügyeibe.
Burke bíboros még tavaly novemberben felhívást intézett Ferenc pápához az egyházfőnek a családról rendezett szinódust követő dokumentumának korrigálását sürgetve, úgy nyilatkozva, hogy sohasem látta ennyire kétségekkel telinek és megosztottnak az egyházat, mint a jelenlegi pápával.

Élete végéig maradhatott volna

A római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend – teljes nevén a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend – az egyik legrégebbi, a 11. század elejétől működő keresztény intézmény Európában, több mint 13 ezer taggal. A máltai rend független és szuverén testület, saját jogrenddel, útleveleket állít ki, bélyegeket ad ki, és pénzverési joga van. A nagymesterek kinevezése eddig életük végéig szól. A 67 éves Matthew Festing a rend 79. nagymestere volt, 2008 óta vezette a rendet.