Konzervatív győzelem a brit választáson

Theresa May brit választás
British Prime Minister Theresa May (L) arrives with her husband Philip (R) at the count centre in Maidenhead early in the morning of June 9, 2017, hours after the polls closed in Britain's general election. Prime Minister Theresa May is poised to win Britain's snap election but lose her parliamentary majority, a shock exit poll suggested on June 8, in what would be a major blow for her leadership as Brexit talks loom. The Conservatives were set to win 314 seats, followed by Labour on 266, the Scottish National Party on 34 and the Liberal Democrats on 14, the poll for the BBC, Sky and ITV showed. / AFP PHOTO / Geoff CADDICK
Vágólapra másolva!
A Konzervatív Párt végzett az első helyen a brit parlamenti választáson. Az exit pollok is az ő győzelmüket jelezték 314 mandátummal, ennél kicsivel többet szereznek. A Munkáspártnak 266 helyet jósolt az exit poll, ők kicsivel kevesebbet fognak kapni. A függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt több mint 20 helyet bukott, így valószínűleg az elszakadásról tartandó népszavazás lekerül a napirendről. A konzervatívok az északír unionista párttal többségbe tudnak kerülni, már csak azért is mert a Sinn Fein hagyományosan bojkottálja a brit parlamentet. A konzervatív-unionista koalíciónak 328-329 képviselője lehet,a többséghez 322-326 mandátum kell. Brit sajtóértesülések szerint el is kezdődtek a tárgyalások a két párt között. A konzervatívok mellett a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn is azt mondja, 11 nap múlva el kell kezdeni a brexit-tárgyalásokat. Theresa May rövidesen beszédet mond. 
Vágólapra másolva!

Egyszerű többséggel nyerik a toryk a választást. Sokat javít a Munkáspárt, sok képviselői helyet veszít viszont a Skót Nemzeti Párt. Elvesztette mandátumát a volt skót első miniszter (kvázi miniszterelnök) Alex Salmond is. A liberálisok is szavazatokat vesztettek, de az SNP visszaesése miatt Skóciában pluszmandátumokat szereztek. Nick Clegg volt liberális miniszterelnök-helyettes viszont elvesztette képviselői helyét.

A konzervatívok eddig 12 helyet vesztettek, a Munkáspárt 29-et javított. Simán nyerte körzetét Theresa May és Jeremy Corbyn is. Nyert Boris Johnson külügyminiszter is. Elvesztette mandátumát viszont két miniszter, Jan Allison és Ben Gummer. A konzervatívok és a Munkáspárt is jóval több szavazatot kapott, mint 2015-ben. A legnagyobb vesztes a UKIP (több mint 10 százalékot buktak). Igaz, nekik eddig is csak egyetlen képviselői helyük volt.

Forrás: AFP/Paul Faith

Jelentősen befolyásolhatja a választás utáni helyzetet az észak-írországi eredmény is. A Sinn Fein ugyanis eddig bojkottálta a brit alsóházat, a Demokratikus Unionista Párt viszont felajánlotta a támogatását a konzervatívoknak. A Sinn Fein hét helyet nyert el, a DUP pedig tízet.

"Nagy-Britanniának egy ideig stabilitásra van szüksége, és ha a konzervatívok győznek a választásokon, akkor teljesítik a kötelességüket: megteremtik ezt a stabilitást" - mondta Theresa May miniszterelnök, miután megnyerte saját választókerületét.

Theresa May a férjével érkezik saját körzetébe az eredményhirdetésre Forrás: AFP/Geoff Caddick

"Ha az előrejelzésnek megfelelően a konzervatív párt nyerte el a legtöbb helyet, és valószínűleg a legtöbb szavazatot, akkor ránk hárul a stabilitási időszak megteremtésének feladata, és pontosan ezt fogjuk tenni. A szándékom ugyanaz ma reggel, mint bármikor korábban. A kampányban elmondtuk, melyek a fő szempontjaink: hogy jó brexitmegállapodást tudjunk kötni" - mondta Theresa May.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője, miután megnyerte saját körzetét, beszédében lemondásra szólította fel Theresa May miniszterelnököt, a Konzervatív Párt vezetőjét, mert a közvélemény-kutatásoknál rosszabbul szerepelnek a konzervatívok. Corbyn szerint utat kellene engedni a munkáspárti kormánynak, ami azért meglepő mondat, mert a Munkáspárt csak a második helyen végzett a választáson.

Corbyn a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: a Munkáspárt készen áll az ország szolgálatára, mivel ezért harcolt a választásokon. Azt is mondta, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásoknak a tervezett időpontban, tíz nap múlva mindenképpen el kell kezdődniük, mivel a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával már elindult. A kampányban a Munkáspárt ugyanúgy támogatta a brexitet, mint a konzervatívok.

A lemondást Theresa May és vezető konzervatív politikusok is visszautasították. A miniszterelnök a kormányalakításon dolgozik, mert a konzervatívok megnyerték a választást - mondták tory források a Sky Newsnak.

Jeremy Corbyn saját körzetében Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök örült annak, hogy Skóciában pártja, a Skót Nemzeti Párt (SNP) megnyerte a választást. Az előző választáshoz képest azonban elvesztették szavazóik egyharmadát és nagyjából 20 mandátumot, így a skót függetlenségi népszavazás valószínűleg lekerült a napirendről.

Nyilatkozott a brexit irányításával megbízott miniszter, David Davis is. Ő úgy vélte, hogy az első eredmények és a prognózisok arra mutatnak: az ország átalakulóban van, különösen Skóciában és Anglia északi részében. Az országot megosztó szavazás volt - mondta, de jelezte, hogy a következtetések levonásával megvárja a tényleges eredményeket.

Forrás: AFP/Andy Buchanan

Hiába készültek nagyon Sunderlandben arra, hogy ők számolják össze először a szavazatokat, ezt a csatát most elvesztették Newcastle-lal szemben. A körzetet egyébként a Munkáspárt nyerte, de ezért izgultak a legkevesebben. Newcastle Upon Tyne Central körzet ugyanis hagyományosan baloldali körzet - ahogy a rivális Houghton & Sunderland is, ahol néhány perc lemaradással jelentették be az eredményt.

A részvételi arány nagyjából 2 százalékkal magasabb, mint 2 évvel ezelőtt volt.

Az angol font péntek hajnalban jelentősen gyengült arra a hírre, hogy a kormányzó Konzervatív Párt lehet, hogy elveszti abszolút többségét a londoni alsóházban.

Exit poll

Az első exit poll - amelyet a BBC, a Sky News és az ITV közösen rendelt - szerint a konzervatívok 314 képviselői helyet szerezhetnek, a Munkáspárt 266-ot, a Skót Nemzeti Párt 34-et, a Liberális Demokraták 14-et. A toryknak eddig 330 helyük volt. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások általában felülmérik a Munkáspártot. 2015-ben az első exit pollok nagyjából ennyi képviselőt jósoltak a konzervatívoknak, aztán mégis megszerezték az abszolút többséget. A mostani elemzés is ezt írja: "komoly kockázata van annak, hogy a konzervatívok elvesztik abszolút többségüket, de ez messze nem biztos". Tory források a Sky Newsnak azt mondták: az exit poll rossz, és hajnali 3 óra körül (vagyis magyar idő szerint négy óra tájban) egészen máshogy néz majd ki a helyzet.

Szavazatszámlálás Glasgow-ban Forrás: AFP/Andy Buchanan

Előzmények

Nagy-Britanniában utoljára 2015 májusában volt választás, akkor a várakozásoknál sokkal simábban nyertek a még David Cameron vezette konzervatívok. 330 képviselői hellyel az abszolút többséget is megszerezték. A következő választás 2020-ban lett volna, az előre hozott voksolást Theresa May kormányfő váratlanul kezdeményezte április 18-án. A célja az volt, hogy egyértelmű választói felhatalmazást kapjon a brexittárgyalások lefolytatására.

A közvélemény-kutatások a kormányzó konzervatívok győzelmét jelzik előre,

egyetlen - alternatív módszerekkel végzett - mandátumbecslés kivételével mindegyik szerint növelni is tudják képviselői helyeik számát. Az előző választáson megszerzett 330 képviselői hely és 10 fős többség helyett 339-371 helyet és 28-92 fős tory többséget várnak.

May mosolygós, Corbyn büszke

Theresa May a férjével csütörtökön mosolyogva távozott a szavazóhelyiségből a Temze-parti Sonning faluban, de nem nyilatkozott.

Theresa May brit miniszterelnök a férje, Philip társaságában, miután szavazott az angliai Maidenheadben Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

Jeremy Corbyn arcán széles mosollyal, hüvelykujját felmutatva üdvözölte az újságírókat és a pártja szavazóit a Londontól északra fekvő Islingtonban.

"Nagyon büszke vagyok a kampányunkra" - mondta.

Fokozott biztonság

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - közép-európai idő szerint 8 és 23 óra - között voksolhatott az egyéni jelöltekre. Sok helyen

fokozott biztonsági intézkedések közepette nyíltak meg a szavazóhelyiségek,

felfegyverzett rendőrök is készenlétben álltak. Az Iszlám Állam terrortámadásokban 35 embert ölt meg az elmúlt három hónapban Nagy-Britanniában, a legutóbbi terrortámadásban szombat este nyolcan haltak meg Londonban. A fővárosban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, hogy szükség esetén lehetővé tegyék rendőri erők gyors felvonultatását.

Csütörtök délután

a rendőrség egy gyanús csomag miatt rövid időre lezárta a londoni Trafalgar teret,

de később közölték, hogy az incidensnek nincs köze terrorcselekményhez.

A konzervatívok vezetnek az utolsó felmérésekben is

A YouGov által a The Times című lap részére június 5. és 7. között készített legutóbbi felmérés szerint

a konzervatívokra a megkérdezettek 42 százaléka, a munkáspártiakra pedig 35 százaléka szavazna,

az Ipsos Mori által a londoni Evening Standard számára készített közvélemény-kutatás szerint a konzervatívok 44, a munkáspártiak 36 százaléknyi szavazatra számíthatnak.

A választás súlyos tétjei ellenére a Twittert elárasztották a brit választókat elkísérő, illetve a szavazóhelyiségek előtt a gazdikra várakozó kutyák fotói (#dogsatpollingstations).

Terror és brexit

A kampányt kezdetben a brexit, az utolsó napokban pedig a terror és a migráció uralta. A manchesteri merénylet után a brit kormány és Theresa May még visszafogott volt, a hétvégi londoni merénylet után azonban (ami március óta a harmadik dzsihádista támadás volt) átszakadt a gát, és a visszafogottságáról ismert brit miniszterelnök nagyon keményen fogalmazott. Azt mondta, hogy eddig túl toleránsak voltak a szélsőségesekkel szemben, de ebből elég volt, később pedig azt is felvetette, hogy kész korlátozni az emberi jogokat, ha az a terrorizmus elleni harcot szolgálja. "Ami sok, az sok" - mondta.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére azzal támadott vissza, hogy éppen Theresa May volt a belügyminiszter, amikor 19 ezerrel csökkentették a rendőri állományt. A kifogásolt takarékossági intézkedések viszont egyáltalán nem érintették a terrorelhárító szolgálatokat, sőt a kormány másfél ezer fővel növelte az antiterrorista osztagok létszámát - válaszolta erre a miniszterelnök.

Corbyn kritikája azért is váltott ki csekély hatást, mert alapvetően sokkal puhább menekültpolitikát képvisel, mint a toryk. Tavaly januárban még arról beszélt, hogy a franciaországi Calais táboraiban rekedt migránsokat Nagy-Britanniának be kellene engednie, ha rokonaik élnek a szigetországban.

A Tory és a Labour programja közt a brexittel kapcsolatban is jelentős különbség van. A 61 éves Theresa May - Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után - bár az EU-népszavazás kampányában a bennmaradást pártolta, a népszavazás eredményét tudomásul véve kiadta a jelszót: „Brexit means Brexit", vagyis "A brexit brexitet jelent". Azaz: a választók akarata parancs, ha brexitre szavaztak, azt végre is kell hajtani.

May kifejezetten kemény brexitpolitikát hajt végre, mindig hangsúlyozza, hogy ő csakis abból az alapállásból hajlandó elkezdeni a kilépési tárgyalásokat, hogy rossz egyezséget nem fog aláírni.

Ellenfele, a 68 éves Jeremy Corbyn sem kérdőjelezi meg a brexit-népszavazás eredményét, de olyan megállapodást akar, amely garantálná a kereskedelmi hozzáférést az európai piacokhoz, és megőrizné a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. Ebből viszont az következne, hogy olyan feltételek teljesítését kellene vállalnia érte, amelyek értelmetlenné teszik a brexitet. Amikor a kampányban erre rákérdeztek, Corbyn rendre kitérően válaszolt.

Brit sajtó: a többség a konzervatívokat támogatja

Nagy-Britanniában a sajtó a választások előtt hagyományosan állást foglal azzal kapcsolatban, hogy a választók kiket támogassanak. Ezúttal a vezető brit lapok többsége Theresa May és a konzervatívok mellé állt.

A torykat támogatja a két legnagyobb tömeglap, a The Sun és a Daily Mail, a mértékadó lapok közül pedig a Financial Times, a Daily Telegraph és a The Times. A Munkáspárt melletti szavazásra csak a Daily Mirror és a hagyományosan baloldali Guardian buzdított, az Economist pedig a liberális demokraták mellé állt.

A tömeglapok kifejezetten indulatosan nyilvánítottak véleményt. A Mirror egyszerűen lehazugozta Theresa Mayt, a Sun és a Daily Mail viszont Corbynt hibáztatta a terrorizmusért.

A legnagyobb példányszámú lap, a The Sun címoldalán tíz pontban sorolták Corbyn bűnlajstromát: többek között a terroristák barátja, hasznavehetetlen a brexitnél, lerombolja a munkahelyeket, az unió bábja, feladná a brit nukleáris védőerőt, nyitott bevándorláspolitikát követne és szélsőséges marxista. A címlapon Corbynt egy szemeteskukában ábrázolják, és a szalagcím is erre utal egy magyarra nehezen lefordítható szójátékkal. Ne dobjátok Britanniát Corbyn kukájába (a kuka angolul: dust-bin, ehelyett szerepel a cor-bin szó) - nagyjából így fordítható le az üzenet.