Folytatódnak a tüntetések Romániában, a miniszterelnök nem mond le

Sevil Shhaideh
BUCHAREST, ROMANIA - JANUARY 4: Romanian Vice Prime Minister Sevil Shhaideh takes part in the swearing in ceremony of the new Romanian government voted by the parliament in Bucharest, Romania on January 04, 2017. Andrei Pungovschi / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bukarestben napok óta többszázezren tüntettek a Grindeanu-kormány ellen, amiért a szociálliberális koalíció egy új szabállyal megváltoztatta a hivatali visszaélés fogalmát. A rendeletet már visszavonták, azonban a tömeges tüntetések még mindig folytatódnak országszerte, miközben a megválasztott miniszterelnök egy normális Romániát ígért a választóknak.
Vágólapra másolva!

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alig egy hónapja alakíthatott kormánykoalíciót Sorin Grindeanu vezetésével, azonban az új kormány megalakulása nem ment zökkenőmentesen.

Az első jelölt nem ment át

Első kormányfő-jelöltjük Seil Shhaideh egykori fejlesztési miniszter volt. Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke figyelmeztette Klaus Johannis román államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk a posztra, és ha nem fogadja el a, akkor legközelebb már az alkotmánybíróságon folytathatják a jelölési vitát.

mondta Klaus Johannis román állmfő.

Johannis nem indokolta a kifogását Shhaidehhel szemben, sokan azonban azt pedzegették, hogy az államfő a jelölt nemzetbiztonsági ellenőrzése miatt nem adott kormányalakítási megbízást.

Sevil Shhaideh Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Andrei Pungovschi

A kormányalakítási tárgyalásokon a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnökeként Traian Băsescu volt államfő többször is felhívta a figyelmet arra, hogy Shhaideh szíriai férje húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott. Băsescu azonban nem fejtette ki, hogy ennek mi köze lehet a jelölt személyéhez.

A muszlim politikus 2015 májusától fél évig vezette a fejlesztési tárcát, miután elődje, Liviu Dragnea lemondott a tárca éléről. Shhaideh a megbukott kormányfő-jelöltsége ellenére is fontos pozíciót kaphatott: a kormány regionális fejlesztéssel, közigazgatással és európai alapokkal foglalkozó miniszterelnök-helyettese lett.

Normális Románia

Shhaideh után Sorin Grindeanu lett az új kormányfő-jelölt, aki korábban Temesvár alpolgármestere is volt.

Dragnea az ország stabilitására hivatkozva azt mondta, hogy immár a koalíció második és egyben utolsó miniszterelnök-jelöltjét javasolja.

Az államfő ezúttal elfogadta a miniszterelnök személyét. A kormánykoalíciót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és más kisebbségek képviselői is támogatták. A kormányfő-jelölt a kormányprogram ismertetésekor bejelentette a normális Románia programját.

Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Grindeanu azt mondta, hogy Romániát olyan országgá teszik, ahol a fiatalok nem vándorolnak el. A miniszterelnök kifejtette, hogy a gazdasági növekedésnek csak úgy van értelme, ha az a polgárok életszínvonalában is megmutatkozik, és nemcsak a befektetők hasznát gyarapítja.

Erdély bizalmatlan

Az új kormány huszonhét miniszterből állt össze, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége pedig négy miniszteri tárcát kapott. A liberálisok adják többek között a második miniszterelnök-helyettest, a külügyminisztert, az energiaügyi minisztert és a parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is.

Az erdélyi magyar sajtó a kinevezett miniszterek kapcsán nemigazán lett a szociálliberális kormánykoalíció híve.

– írja a Maszol.ro a miniszterek kinevezéséről, továbbá az oldal azt is írja, hogy a kormányprogram inkább hasonlít egy kívánságlistához, mintsem egy megalapozott gazdaság- és társadalomfejlesztési tervhez.

A Maszol szerint az RMDSZ-nek nem volt jobb választása, mint megszavazni a Grindeanu-kormányt.

Kelemen Hunor Forrás: MTI/Soós Lajos

– írja a Maszol.ro.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt mondta, hogy ha a kormány komolyan gondolja a normális ország programját, ahhoz szükséges az etnikumok közötti bizalom helyreállítása is.

nyilatkozta Kelemen a Kronika.ro-nak.

Az RMDSZ a jelenlegi az oktatási minisztériumban, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalban is képviselheti az erdélyi magyarság érdekeit.

Százezrek az utcákon

A Grindeanu-kormány első intézkedései között egy sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet.

Ennek értelmében nem indítható büntetőjogi eljárás a hivatali visszaélések esetén, kivéve, ha az okozott kár eléri a kétszázezer lejt, ami körülbelül tizennégy millió forintnak felel meg.

Másnap a román közlönyben közzétették a módosítást, a hír hallattán pedig óriási tüntetéssorozat indult el Románia-szerte.

Bukarestben mintegy negyedmillió ember vonult ki az utcára, illetve húsz vidéki városban többtízezrek demonstráltak a kormány ellen.

Dragnea azt mondta, hogy a szocialisták tisztességes úton nyerték meg a választásokat, ezért a kormány legitim módon gyakorolja hatalmát. A baloldali politikus szerint a tüntetésekkel csupán a jogrend destabilizálását akarják elérni.

Dragnea reményét fejezte ki, hogy a belügyminisztérium és az ügyészség kinyomozza, hogy ki tervelte ki, szervezte meg és fizette meg a szerinte erőszakos akciókat a bukaresti tüntetések során. A PSD elnöke egyúttal Klaus Johannis államfőt vádolta meg a rendbontások érzelmi felelősének.

Liviu Dragnea szocialista pártelnök és Sorin Grindeanu miniszterelnök kiállt a kormányrendelet mellett. Dragnea szerint a kormányrendelet nem szünteti meg az ő folyamatban levő perét, mivel az ellene felhozott egyik vád megmarad.

Liviu Dragnea és felesége ellen 2016 nyarán emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtás miatt.

A DNA szerint a politikus felesége, Bombonica Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság vezetőjeként elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem járt be a munkahelyére, azonban felvehették a fizetésüket. Ebben az időszakban Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke, aki DNA szerint utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit, hogy az összesen kilencvenezer lejes kár ne derüljön ki.
A szocialista politikusnak azonban nem ez volt az első botránya: először a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson elkövetett csalások miatt indítottak ellene eljárást. A DNA választási csalás megszervezése és befolyással üzérkedés vádjával állította bíróság elé a politikust.

Hiába vonták vissza

Hiába hatálytalanította a szociálliberális kormány egy újabb sürgősségi rendeletben a vitatott intézkedését a hétvégén, még mindig többszázezren tüntetnek egész Románia területén. A tudósításokban általában megjegyezték, hogy

a rendszerváltozás óta nem voltak ekkora tüntetések Romániában.

Grindeanu arra a televíziós kérdésre, miszerint benyújtja-e a lemondását a tüntető tömeg hatására azt mondta, ideje visszatérni a demokrácia játékszabályaihoz, amely szerint egy kormányt csak bizalmatlansági indítvánnyal lehet meneszteni.

Az egyetlen módszer a kormány félreállítására a bizalmatlansági indítvány. A másik módszer, amely azt feltételezné, hogy én lemondjak tisztségemről, nem jön számításba, mert én nem mondok le"

nyilatkozta a szocialista miniszterelnök.

Bulgáriában szintén tüntetők vonultak ki az utcákra, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a romániai megmozdulásokkal. Több szófiai tüntető is azt mondta, hogy 1989-ben is demonstráltak szolidaritásból a bulgáriai román nagykövetség előtt, amikor Ceausescu diktatúrája ellen álltak ki a románok – írja a Balkan Insight.