Az Egyesült Államok és Japán a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kérte Észak-Korea ballisztikus rakétatesztjei miatt - közölte hétfőn egy névtelenséget kérő ENSZ-diplomata.

Az illetékes úgy tudja, hogy az ENSZ BT rendkívüli ülése várhatóan szerdán lesz, miután a tanács küldöttsége visszatér a Boko Haram támadásai által érintett afrikai országokban tett látogatásáról.

Észak-Korea hétfőn négy ballisztikus rakétát indított, amelyek mintegy ezer kilométert repültek, és közülük három a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be - közölték japán és dél-koreai tisztségviselők.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint az Egyesült Államok kiáll szövetségesei mellett. Hozzáfűzte: az újabb rakétaindítások összhangban állnak Észak-Korea hosszú múltra visszatekintő provokatív viselkedésével.Spicer emellett "nagyon komoly fenyegetésnek" minősítette a ballisztikus rakétatesztet. Jelezte: Washington lépéseket tesz Phenjan ballisztikus rakétái elleni védelemre, a többi között a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésével.