Káromkodva szidta az EU-t a Fülöp-szigeteki elnök

Horizontal Philippine President Rodrigo Duterte gestures during a press conference shortly after arriving from Singapore at Davao international airport in southern island of Mindanao early December 17, 2016.  
Duterte boasted again on December 16, he had
Rodrigo Duterte
Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte egyáltalán nem válogatta meg a szavait egy nyilvános beszédben. Az Európai Parlamentet keresetlen stílusban szólította fel arra, hogy törődjön a saját dolgával. 
Vágólapra másolva!

Duterte kétnapos, hivatalos mianmari látogatása alkalmával az ott dolgozó Fülöp-szigetieknek is tartott előadást. A téma viszont nem volt annyira kötött, mert néhány bíráló szót az Európai Parlamentnek is szánt a kormányfő. A beszéd egy részénél angolra váltott, és elkezdte:

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke Forrás: AFP/Manman Dejeto

Rodrigo Duterte tavaly július óta elnök, és valóságos

háborút indított a kábítószer, valamint használói és terjesztői ellen.

A halálbüntetés Fülöp-szigeteki visszaállításáról március elején érkeztek a hírek. Egyébként Duterte hatalomba lépése óta körülbelül 7000 embert öltek már meg rendőrök és önkéntes "igazságosztó" brigádok kábítószer miatt – írja a Guardian.

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház mellett az Európai Parlament már korábban szót emelt a miniszterelnök ellen, legutóbb azért, mert valószínűleg koholt vádak alapján tartóztatták le Duterte egyik leghangosabb bírálóját, egy Fülöp-szigeteki szenátort.

Vasárnapi beszédében Duterte keresetlen szavak kíséretében azt is üzente az Európai Parlamentnek, hogy

"miért nem foglalkoztok a saját dolgotokkal? Miért kell b*szakodni velünk, a rohadt életbe!?"

Dutertének egyébként éppen sajátos, nagyon nyers és konfliktusokat felvállaló stílusa miatt sok híve van a Fülöp-szigeteken. Ugyanakkor saját maga is beszélt arról, hogy korábban embert ölt, volt, akit helikopterből dobott ki.