A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte egyáltalán nem válogatta meg a szavait egy nyilvános beszédben. Az Európai Parlamentet keresetlen stílusban szólította fel arra, hogy törődjön a saját dolgával. 

Duterte kétnapos, hivatalos mianmari látogatása alkalmával az ott dolgozó Fülöp-szigetieknek is tartott előadást. A téma viszont nem volt annyira kötött, mert néhány bíráló szót az Európai Parlamentnek is szánt a kormányfő. A beszéd egy részénél angolra váltott, és elkezdte: 

ne akarjátok ránk erőltetni a kultúrátokat és a hiteteket, és megmondani, hogy milyennek kell lennie egy kormánynak!

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnökeForrás: AFP/Manman Dejeto

Rodrigo Duterte tavaly július óta elnök, és valóságos

háborút indított a kábítószer, valamint használói és terjesztői ellen.

A halálbüntetés Fülöp-szigeteki visszaállításáról március elején érkeztek a hírek. Egyébként Duterte hatalomba lépése óta körülbelül 7000 embert öltek már meg rendőrök és önkéntes "igazságosztó" brigádok kábítószer miatt – írja a Guardian.

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház mellett az Európai Parlament már korábban szót emelt a miniszterelnök ellen, legutóbb azért, mert valószínűleg koholt vádak alapján tartóztatták le Duterte egyik leghangosabb bírálóját, egy Fülöp-szigeteki szenátort. 

Vasárnapi beszédében Duterte keresetlen szavak kíséretében azt is üzente az Európai Parlamentnek, hogy

"miért nem foglalkoztok a saját dolgotokkal? Miért kell b*szakodni velünk, a rohadt életbe!?"

Dutertének egyébként éppen sajátos, nagyon nyers és konfliktusokat felvállaló stílusa miatt sok híve van a Fülöp-szigeteken. Ugyanakkor saját maga is beszélt arról, hogy korábban embert ölt, volt, akit helikopterből dobott ki.