Új trónörököst nevezett ki a szaúdi király

Abdel-Abdel-Azíz szaúd-arábiai király
London, 2015. január 23. 2007. október 31-i kép Abdalláh bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai királyról a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt. A sivatagi királyság állami televíziója 2015. január 23-án bejelentette, hogy az uralkodó január 22-én, 91 éves korában, tüdőgyulladás következtében elhunyt. Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
A szaúdi király megfosztotta tisztségétől az eddig trónörököst, az 57 éves unokaöccsét, és helyette a 31 éves fiát nevezte ki a korona elsőszámú várományosává.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia királya, Szalmán bin Abdel-Azíz úgy döntött, lemondatja unokaöccsét a trónörökösi posztról és helyére a 31 éves herceget, Mohamed bin Szalmánt nevezi ki.

Sokan meglepődtek, amikor az uralkodó a trónra lépése után, 2015-ben azonnal unokaöccsét nevezte ki trónörökösnek a saját fia helyett. A herceget unokaöccse helyettesének és külügyminiszternek nevezte ki.

Valami oknál fogva most viszont változott a király korábbi döntése, ugyanis unokaöccsét Mohamed bin Nájefet,

nem csak, hogy trónörökösi posztjától, de belügyminiszteri teljhatalmától is megfosztotta és a tárca éléről is menesztette. Szalmán herceget pedig megtette elsőszámú trónörökösnek.