Rendőröknek öltözött fegyveresek fosztogatnak a Harvey trópusi vihar által sújtott texasi Houstonban.

Rendőrnek öltözött rablók kopogtatnak be a házakba és szólítják fel az otthoniakat, hogy meneküljenek. Az üres lakásokat kifosztják.

Texasban 30 ezer embert sikerült 230 menekültközpontban elhelyezni, legalább 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Texas több mint 50 megyéjében van érvényben szükségállapot - mondta szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal igazgatója. Hozzátette: akár még évekig is szükség lehet az önkéntesek munkájára.

Forrás: Origo

Elaine Duke, a szövetségi kormány ügyvezető belbiztonsági minisztere szerint a helyreállítás és az újjáépítés évekig eltarthat majd. Eddig 195 ezer texasi iratkozott fel az újjáépítési programra.

A segélymunkások Houstonban szerdán reggel felhívást tettek közzé, azt kérve, hogy akik otthonukban maradtak és azonnali segítségre van szükségük, fehér kendőt, törölközőt, ruhadarabot tegyenek az ajtóba jelzésként.

A vihar szerdán rendkívül heves esőzésekkel elsősorban Louisiana államot sújtotta. Az állam nyugati megyéiben kötelező evakuálást rendeltek el. A parti őrség készen áll a mentésre, amint az időjárás ezt lehetővé teszi.

Forrás: Origo

Tom Price, egészségügyi miniszter szerdán reggel a Fox televíziónak adott nyilatkozatában a várható komoly egészségügyi gondokra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy egyelőre ugyan az életek mentése az elsődleges, de gondoskodni kell azokról, akik valamilyen súlyos vagy krónikus betegségben szenvednek.

Houstonban a vihar miatt leálltak a műveseállomások, bezártak gyógyszertárak. A Vöröskereszt már megkezdte az inzulin és a legfontosabb gyógyszerek szállítását a térségbe.

Donald Trump elnök - aki kedden Corpus Christiben és Austinban tett látogatást - szerdán délelőtt Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését a katasztrófa sújtotta vidékek áldozataival.