Tüntetéseket tartottak a szexuális zaklatás és erőszak ellen Franciaországban

2017.10.29. 23:06

Franciaország 11 nagyvárosában rendeztek vasárnap tüntetéseket a szexuális zaklatás és erőszak ellen a Harvey Weinstein amerikai filmmogul botránya nyomán a Twitteren útjára indított #MeeToo (engem is) mottó alatt.

Az "Igazságot a nőknek", "Nem maradunk csendben" "Tiszteletet a nőknek" feliratokkal vonultak fel a tüntetők, többségükben nők.

Carol Galand újságíró, a tüntetések egyik szervezője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, fontos, hogy a mozgalom már túllépett a közösségi média keretein.

Számos nőnek nincs ereje ahhoz, hogy egyedül kezelje az őt ért szexuális agressziót. Szükségük van arra, hogy együtt legyenek, összefogjanak, mert együtt erősebbek vagyunk

- mondta.

Transzparenseket néz egy résztvevő a nők hátrányos megkülönböztetése elleni tüntetésen Lyonban 2017. október 29-énForrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

Párizsban a Köztársaság téren gyűltek össze a tüntetők, akik között lányával és unokájával ott volt a 88 éves Vivianne Rouis.

Az én koromban velem már nem történhet ilyesmi, de a lányom, az unokám fontos, sokat gondolok rájuk. Ennek véget kell vetni. Nem vagyunk tárgyak

- mondta.

Résztvevők a helyi szervezők beszédét hallgatják a nők hátrányos megkülönböztetése elleni tüntetésen Lyonban 2017. október 29-énForrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

A francia statisztikák szerint évente több mint 80 ezer nő esik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatául, de csak 10 százalékuk tesz panaszt, feljelentést.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa. A törvénytervezet bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét is, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között.