Tüntetéseket tartottak a szexuális zaklatás és erőszak ellen Franciaországban

Franciaország, tüntetés, Harvey Weinstein-ügy
Lyon, 2017. október 29. Transzparenseket néz egy résztvevő a nők hátrányos megkülönböztetése elleni tüntetésen Lyonban 2017. október 29-én. Franciaország tizenegy nagyvárosában rendeztek tüntetéseket a szexuális zaklatás és erőszak ellen a Harvey Weinstein amerikai filmmogul botránya nyomán a Twitteren útjára indított #MeeToo (engem is) mottó alatt. (MTI/AP/Laurent Cipriani)
Vágólapra másolva!
Franciaország 11 nagyvárosában rendeztek vasárnap tüntetéseket a szexuális zaklatás és erőszak ellen a Harvey Weinstein amerikai filmmogul botránya nyomán a Twitteren útjára indított #MeeToo (engem is) mottó alatt.
Vágólapra másolva!

Az "Igazságot a nőknek", "Nem maradunk csendben" "Tiszteletet a nőknek" feliratokkal vonultak fel a tüntetők, többségükben nők.

Carol Galand újságíró, a tüntetések egyik szervezője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, fontos, hogy a mozgalom már túllépett a közösségi média keretein.

- mondta.

Transzparenseket néz egy résztvevő a nők hátrányos megkülönböztetése elleni tüntetésen Lyonban 2017. október 29-én Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

Párizsban a Köztársaság téren gyűltek össze a tüntetők, akik között lányával és unokájával ott volt a 88 éves Vivianne Rouis.

- mondta.

Résztvevők a helyi szervezők beszédét hallgatják a nők hátrányos megkülönböztetése elleni tüntetésen Lyonban 2017. október 29-én Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

A francia statisztikák szerint évente több mint 80 ezer nő esik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatául, de csak 10 százalékuk tesz panaszt, feljelentést.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa. A törvénytervezet bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét is, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között.