Magát nőnek valló férfi molesztálta rabtársait a női börtönben

transzvesztita illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemváltó műtét nélkül, bemondás alapján vallhatja magát bárki transzgendernek Angliában, és a választott neme alapján kerülhet börtönbe. Így fordulhatott elő, hogy egy brit női börtön rabja négy rabtársát zaklatta szexuálisan.
Vágólapra másolva!

Az angliai Flocktonban található New Hall börtönben egy magát nőnek valló, de műtéten át nem esett férfi négy női rabtársát szexuálisan zaklatta – számol be a 888.hu. A transzszexuális elítélt már az első napon zaklatta a fogvatartottakat, megcsókolta és fogdosta a női börtön lakóit, és orális szexre szólította fel őket.

Ugyan a transznemű nő azt állítja, hogy két éve nőként él, de a tanúvallomások alapján nem úgy viselkedett, mivel a zaklatások alkalmával erekciója is volt.

Az ügy kirobbanása után a nőként élő férfit elkülönítették, majd egy szigorított férfibörtönbe helyezték át.
Az ügy nagy port kavart a brit sajtóban, és újra felmerült a kérdés, hogy jó gyakorlat-e az, hogy magukat transzgendernek valló személyek átalakító műtét nélkül választhatnak, hogy férfi vagy női börtönbe mennek.

Illusztráció Forrás: AFP/Nelson Almeida

2017-es adatok szerint Angliában és Walesben 125 transzneműt tartottak börtönben, ami majdnem kétszer annyi, mint korábban.

Ez azt jelenti, hogy vagy megnőtt a transznemű bűnelkövetők aránya, vagy a kedvezőbb bánásmód érdekében egyre többen vallják magukat transzneműnek.

Ugyanis a brit börtönökben a transznemű elítéltek számos kedvezményt és előjogokat kapnak, például szabadon dönthetnek a fürdőzésükről és a ruhamosásról vagy épp a szabadidejükről. Emiatt egyre többen élnek vissza a szabályokkal és hivatkoznak transzneműségükre az ítélet kiszabása során, ezért a brit törvényhozás kénytelen lesz szigorítani a transzneműség meghatározására szolgáló jogszabályon.
A most hatályos szabályozás szerint a transzgenderek a születési anyakönyvi kivonatukban csak akkor változtathatják meg jogi értelemben hivatalosan a nemüket, ha orvosilag bizonyítottan diagnosztizálták a nemi diszfória állapotot náluk, és a választott nem szerint élnek. A bíróságokon azonban a bíró dönti el, hogy elismeri-e az elítéltet transzneműnek, és járnak-e neki a kedvezmények.