Japán konkrét lépéseket vár Észak-Koreától a nukleáris leszerelés érdekében

2018.03.13. 09:42

A nukleáris leszerelést szolgáló konkrét lépésekre szólította fel Észak-Koreát kedden Abe Sindzó japán kormányfő.

Rendkívül fontos, hogy Phenjan konkrét lépéseket tegyen, és betartsa azt, amit ígért annak érdekében, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé váljon - hangsúlyozta Abe a dél-koreai hírszerzés vezetőjével, Szuh Hunnal folytatott találkozója után.

Abe Sindzó, japán miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

Szuh és Abe megerősítették, hogy országaik szorosan együtt fognak működni egymással, illetve az Egyesült Államokkal is Észak-Korea nukleáris leszerelése érdekében - közölte a japán külügyminisztérium.

A dél-koreai elnöki hivatal a találkozóról kiadott tájékoztatásában kiemelte: a japán kormányfő nem tart attól, hogy Észak-Korea arra használná az amerikai és a dél-koreai elnökkel tervezett csúcstalálkozókat, hogy időt nyerjen atomprogramjának folytatására.

A dél-koreai hírszerzés vezetője a közelmúltban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Phenjanban, majd a szöuli delegációval Washingtonba utazott, ahol átadták Donald Trump amerikai elnöknek az észak-koreai vezető meghívását. Trump elfogadta Kim meghívását, és várhatóan még május vége előtt létrejöhet kettejük találkozója.Szuh Hun hétfőn érkezett Tokióba, hogy tájékoztassa a japán vezetőket a dél-koreai küldöttség phenjani tárgyalásairól.

Abe Sindzó japán miniszterelnök (j) fogadja Szuh Hunt, a dél-koreai hírszerzés vezetőjét Tokióban 2018. március 13-án. Szuh az észak-koreai vezetőkkel folytatott phenjani tárgyalásokról tájékoztatja a japán kormányfőt.Forrás: (MTI/EPA/Reuters pool/Kim Kjung Hun)

Kono Taro japán külügyminiszter a dél-koreai hírszerzés vezetőjével folytatott tárgyalása után úgy fogalmazott, hogy a "csoda születése előtti pillanatnak" lehetnek szemtanúi a Koreai-félszigeten a Szöul által elért diplomáciai áttörésnek köszönhetően.
Az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt a két Korea vezetői a tervek szerint április végén fognak találkozni. Abe Sindzó szintén áprilisban Washingtonba készül, hogy tanácskozzon Trump elnökkel Észak-Koreáról.