Egy francia mentőszolgálati diszpécser gúnyolódva utasította el egy fiatal anya segélykérését. A nő pár órával rá meghalt. 

Óriási felháborodást okozott az eset Franciaországban - írja a BBC News. A 22 éves anya, Naomi Musenga a strasbourgi mentőket hívta erős hasi fájdalomra panaszkodva.

Azt mondta a diszpécsernek, hogy meg fog halni.
A szolgálat dolgozója cinikusan azt felelte neki, hogy egyszer biztos, ahogyan mindenki.

A nő egy másik mentőszolgálatot is tárcsázott, akik kórházba szállították, de ott meghalt szívrohamban. A francia egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el az ügy kapcsán.

A fiatal nő a háromperces hangfelvételen, elgyengült hangon próbálta meg leírni a diszpécsernek, mije fáj.

A mentőszolgálat diszpécserét felfüggesztették állásábólForrás: AFP Illusztráció

 Az operátor sértődött hangon közölte vele, hogy ha nem mondja meg pontosan, mi történik, akkor leteszi a telefont.

A nő erre azt válaszolta, nagyon nagy fájdalmai vannak, aki erre azt felelte, hogy hívja inkább a helyi orvosi ügyeletet, abban tud segíteni, hogy elérje őket.

A felvételen hallható, ahogy a diszpécser egy munkatársával a háttérben jót szórakozott a fiatal nőn.

A nő felhívta az ügyeleti szolgálatot, és öt óra múlva kórházba szállították.

Az egyik helyi lap szerint, miután szívrohamot kapott, átszállították az intenzív osztályra, ahol többszöri szervi elégtelenség jelentkezett nála egy belső vérzés miatt.

Az eset még decemberben történt, de a hangfelvétel csak most jutott a nő családjának a birtokába, akik azonnal közzé is tették.

A helyi médiát megdöbbentette az eset, és botrány tört ki a felvétel hatására. A diszpécsert felfüggesztették állásából.

Az egészségügyi miniszter Twitter-oldalán teljes támogatásáról biztosította a családot. 

A mentőszolgálat egy korábbi munkatársa az egyik helyi lappal közölte: 100 hívásból mindössze 10-20 számít valódi vészhelyzetnek. A legtöbben a hívók közül részegek, vagy csak nyugtalanok, esetleg csak beszélni akarnak valakivel.