Szergej Lavrov Phenjanban tárgyal

LAVROV, Szergej
Phenjan, 2018. május 31. Szin Hong Cso észak-koreai külügyminiszter-helyettes (b2) üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert (k) a phenjani repülőtéren 2018. május 31-én. (MTI/AP/Dzson Csol Dzsin)
Vágólapra másolva!
A Koreai-félsziget helyzetről és más térségbeli kérdésekről kezdte meg phenjani tárgyalásait Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Lavrov tárgyalóasztalhoz ült Ri Jongho észak-koreai külügyminiszterrel. Útja előtt az Interfax hírügynökség szerint úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a tárgyalásain tisztázni akarja Phenjan viszonyát a koreai rendezésre vonatkozó összetett kérdéskörhöz. Mint fogalmazott, a "Koreai-félsziget atommentesítését nehéz elintézni egy csapással", ez fokozatosságot, következetességet és türelmet igényel.

A Koreai-félsziget atommentesítése nem válhat teljessé addig, amíg érvényben vannak az Észak-Korea elleni büntetőintézkedések.

Azt nem lehet egyszerre megoldani, szakaszos rendezésre van szükség, minden szakasznak meg kell, hogy legyen az ellentételezése.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly szeptemberben rendelte az Észak-Korea elleni szankciók megszigorítását a kelet-ázsiai ország ellen, válaszul arra, hogy Phenjan végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását.

Szin Hong Cso észak-koreai külügyminiszter-helyettes (b2) üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert (k) a phenjani repülőtéren Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Lavrov szerint a koreai rendezés folyamatának a "hatok" részvételével folytatott sokoldalú tárgyalásokkal kell befejeződnie, az atommentesítéssel együtt pedig térségbeli biztonsági garanciák kidolgozására van szükség. Az orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a közelgő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó – amennyiben egyáltalán megtörténik – nem ultimátumokba fog torkollni.

Lavrov úgy véleménye szerint Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokon álláspontját úgy alakítja majd ki, hogy figyelembe veszi Washington kilépését az iráni atomprogramot korlátozó nemzetközi megállapodásból.

A moszkvai diplomácia vezetője eddig kétszer, 2004-ben és 2009-ben járt Phenjanba.