Tilos a szex a doktoranduszok és feletteseik között az ausztrál egyetemeken

2018.08.01. 19:14

Tilos a szex és a romantikus kapcsolat a doktoranduszok és feletteseik között az ausztrál egyetemeken az intézményeket összefogó ernyőszervezet, a Universities Australia szerdán nyilvánosságra hozott rendelete szerint.

"Egy hallgató akadémiai előmenetele nem függhet attól, hogy szexuális kapcsolatba bocsátkozik-e egy feljebbvalójával vagy a tantestület egy másik tagjával" - olvasható a rendeletben.
Az új rendelet egy tavaly nyilvánosságra hozott kérdőív eredményei alapján született. Ezek szerint a diákok fele (51 százaléka) esik szexuális zaklatás áldozatául évente legalább egyszer. 21 százalékuk számolt be arról, hogy a kampuszon vagy az egyetemen kívül szervezett rendezvényen zaklatták. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

A rendelet szerint a jövőben a tantestület tagjainak jelezniük kell az érdekellentétet, ha szakmai kapcsolatnál több fűzi őket a pártfogoltjukhoz, és ebben az esetben helyettest kell találni, aki átveszi munkájukat. Az egyenlőtlen erődinamika a diákokat sebezhetővé teszi a kizsákmányolással szemben - közölte a szervezet.

Az ausztrál egyetemeken több mint félmillió, többségében ázsiai országból származó külföldi is tanul. Az ausztrál gazdaságon belül az oktatási szektor több milliárd dolláros piacot teremt.