A szudáni származású terrorista a legújabb információk alapján menekültnek vallotta magát, és így jutott Nagy-Britanniába.

Ahogy az Origo azt már megírta, a londoni gázolót Salih Khaternek hívják, Szudánban született, és rendelkezik brit állampolgársággal is.

A The Daily Telegraph korábbi információi alapján 2013-ban költözött Nagy-Britanniába, de a rendőrség szerint ez korábban, 2010-ben történt.

A férfi úgy került a szigetországba, hogy menekültnek mondta magát.

Előtte Szudánban, a kartúmi egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat. Az afrikai ország keleti részén nőtt fel, a szülei földművesek.

Angliában is járt egyetemre, 2017 szeptembere és 2018 májusa között a Coventry Egyetem, 2014 és 2017 között a Birminghami Egyetem hallgatója volt. 2010-2011-ben angolul tanult Birminghamben.

A hatóságok kedden terrorcselekmények elkövetésének gyanújával tartóztatták le Salih Khatert.

Szerdán közölték, hogy emberölés kísérlete miatt is őrizetben tartják.

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti.

Szerdára virradóra két helyszínt kutattak át Birminghamben, egyet Nottinghamben. Vizsgálódnak egy harmadik birminghami helyszínen is.

Híradások szerint a férfi nem szerepelt a brit belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága megfigyelési listáin, a birminghami rendőrségnek viszont a látókörében volt.