Megállapodhatott Emmanuel Macron és Daniel Cohn-Bendit, a '68-as politikusi generáció legbotrányosabb alakja: a francia kormánypárt EP-listáját a „Vörös Dany”-ként hírhedtté vált egykori EP-képviselő vezetheti. A döntés megrökönyödést keltett a francia közvéleményben, Daniel Cohn-Benditet egykor még harcostársai is „német anarchistának” nevezték, 20 éves francia-német EP-képviselői időszakát pedig egy pedofil-botrány kísérte végig. A szélsőbaloldali Cohn-Bendit listavezetése azt bizonyítja, hogy a magát középutas elnöknek beállítani igyekvő Macron valójában baloldalibb, mint bárki gondolta.

Daniel Cohn-Bendit vezetheti 2019-ben a francia kormánypárt EP-listáját

írja a Le Figaro alapján a Magyar Idők. A döntés Macron és Cohn-Bendit találkozóján születhetett meg. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti francia elnök ugyanis Nicolas Hulot környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter lemondása után Cohn-Benditet akarta miniszternek.

Daniel Cohn-Bendit és Emmanuel Macron 2017 októberében FrankfurtbanForrás: AFP/Ludovic Marin

Cohn-Bendit a Journal du Dimanche kérdésére múlt héten elismerte, hogy Macron bizalmi embere, a kormánypártot jelenleg vezető Christoph Castaner (egyébként maga is miniszter) megkereste. A jelenleg Frankfurtban élő Cohn-Bendit akkor azt mondta, nem nagyon akar miniszter lenni, mert sajtótájékoztatókat szívesen tart, bármikor, bármilyen nyelven, de az államigazgatáshoz nem ért. Most, úgy tűnik, megtalálták neki a megfelelő szerepkört, visszatérhet az EP-be, ahol 20 éven keresztül volt képviselő, hol francia, hol német színekben.

A France Inter adásában hétfőn Cohn-Bendit azt mondta: el kell magyarázni az embereknek, milyen a jó szuverén nemzetállam, mert ha ez nem sikerül, akkor

Orbán Viktor kerül hatalomra egész Európában.

Azt persze Macron nyilatkozataiból tudjuk, mit értenek jó szuverén nemzetállamon. A francia elnök észak-európai turnéján dán egyetemistáknak arról beszélt, hogy ma már nincsenek igazi dánok és igazi franciák, csak igazi európaiak. 

A szélsőbaloldali Cohn-Bendit paktumot akar a baloldaliakkal és a zöldekkel, így akarja megakadályozni, hogy az utóbbi hetekben egyre inkább Orbán Viktor mögé álló néppárt  adhassa az Európai Bizottság elnökét. 

Cohn-Bendit arról is beszélt, hogy uniós pénzből egy migránsokat segítő ügynökséget kell létrehozni, tehát

listavezetővé választása egyértelműen Soros Györgynek és brüsszeli szövetségeseinek tett gesztus

lehet.

A Le Figaro egyébként megszavaztatta olvasóit, hogy jó döntés lenne-e a „német anarchistát”, Vörös Dany-t, a francia kormánypárt listájának élére tenni. Cikkünk írásakor 35 ezer szavazatból 74 százalék a nem válasz. 

Ez nem véletlen,

Franciaországban mindenki emlékszik Cohn-Bendit pedofilbotrányára. 

2014-ben ez az újra és újra előkerülő botrány is szerepet játszhatott (most már látjuk: időleges) visszavonulásában.

A L'Express francia lap 2001-ben idézte fel Cohn-Bendit egyik hetvenes évekbeli könyvének és későbbi interjújának döbbenetes sorait.

A hetvenes években egy frankfurti alternatív óvodában dolgozott, ahol a gyakorlatba próbálta ültetni a '68-as generáció elveit, például az ösztönök felszabadításáról. A Le Grand Bazaar című könyvében erről ezt írta:

Többször is megesett, hogy néhány gyerek lehúzta a sliccemet, és elkezdtek simogatni. A körülményektől függően eltérően reagáltam, de a vágyuk mindenképp problémát jelentett számomra. Miért nem egymással játszotok, miért engem választottatok ki, és nem más gyereket? – kérdeztem tőlük. De ha kitartottak, én is visszasimogattam.

Egy 1982-es interjúban pedig ezt mondta egy újságírónak:

Tudja, ha egy öt-, öt és féléves leányka elkezd vetkőzni, az valami fantasztikus. Fantasztikus, mert ez egy játék, egy őrületesen erotikus játék.

A L'Express cikke után kénytelen volt elismerni, hogy ezek a mondatok vállalhatatlanok. Ugyanakkor

bocsánatot soha nem kért.

Ahogy azt már miniszteri jelöltségének felmerülésekor írtuk: ha Cohn-Bendit Macron oldalán tér vissza a politikába, az jelképes erejű is lesz. Orbán Viktor Tusványoson mondott legutóbbi beszédében a jelen politikai generációját, a '90-eseket éppen a '68-as nemzedékkel állította szembe. Néhány napja pedig Milánóban azt mondta: a bevándorláspártiakat Macron vezeti Európában, ezzel áll szemben a bevándorlásellenesek tábora, amelyet ő és Matteo Salvini képvisel.

A Macron–Cohn-Bendit kettős tökéletesen szimbolizálja a letűnt XX. század politikáját.

Egyben az is kiderült, hogy Emmanuel Macron, aki a francia választási kampányban olyan politikusként próbálta beállítani magát, aki centristaként összeköti a bal- és a jobboldali „progresszív” erőket, sokkal baloldalibb, mint eddig bárki gondolta.

Daniel Cohn-Bendittel, mint listavezetővel Macron és pártja a szélsőbalra kerül.