Nem biztos, hogy a munkája miatt gyilkolták meg a bolgár riportert

2018.10.08. 15:53

Mladen Marinov bolgár belügyminiszter hétfőn azt mondta: nincs rá bizonyíték, hogy a munkája miatt végeztek volna Viktorija Marinova bolgár oknyomozó riporterrel. A helyi rendőrség ugyanakkor azt közölte, hogy egyelőre nem zár ki egyetlen forgatókönyvet sem.

"Nemi erőszakról és gyilkosságról van szó" – vélekedett a tárcavezető. A bolgár rendőrség ezzel szemben nem tartja elképzelhetetlennek, hogy szakmai tevékenységének köze lehetett a harmincéves nő meggyilkolásához, és ebben az irányban is nyomoz.

A tévériporterrel a román határon, Ruszében végeztek. Megkínzott holttestére szombaton találtak rá egy közeli parkban. A nyomok szerint a nőt megverték, fojtogatták, megerőszakolták és meggyilkolták.

Marinova egy kis ruszei tévécsatorna, a TVN egyik igazgatója és két oknyomozó programjának műsorvezetője volt.

A televíziós riporter korrupciós ügyek után kutatott. Legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő "korrupciós felárak" szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze.

Viktorija MarinovaForrás: MTI/EPA/TVN/-

Nemzetközi felügyelet alatt kell folytatni a nyomozást az ügyben – írta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Facebook-oldalán hétfőn. Mijatovic szerint erre azért van szükség, mert a riporter halála előtt uniós alapokból származó pénzösszegek feltételezett elsikkasztásával foglalkozott. A biztos egyúttal felszólította a bolgár hatóságokat, hogy azonnali hatállyal és teljes körűen vizsgálják ki a bűncselekményt.

Szintén hétfőn az Európai Bizottság "gyors és alapos" vizsgálat lefolytatására szólította fel Bulgáriát Marinova ügyében, illetve annak tisztázására, hogy az újságírónőt munkájával összefüggésben gyilkolták-e meg.

Hétfőn több százan gyűltek össze a bolgár főváros Szvjata Nedelja terén, hogy megemlékezzenek a tragikus véget ért újságírónőről, és gyertyát gyújtsanak emlékére. Sokan kezükben Marinovát ábrázoló fényképeket vagy saját készítésű transzparenseket tartottak, rajtuk olyan feliratokkal, mint például: nincs igazság, nincs béke – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség a Focus bolgár hírügynökségre hivatkozva.

Hasonló megemlékezéseket rendeztek Marinova szülővárosában, Ruszéban és több más bolgár nagyvárosban, köztük Sztara Zagorában, Plovdivban, Jambolban és Vidinben is.

Több újságírót gyilkoltak meg egy év alatt

Az elmúlt időszakban több újságíróval végeztek az Európai Unió területén. Kim Wall svéd újságírónőt egy magán-tengeralattjárón gyilkolták meg, majd holttestét feldarabolták és a tengerbe dobták. A brutális bűncselekmény elkövetéséért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Peter Madsen dán feltalálót.

Daphne Caruana Galizia korrupciós ügyekben nyomozó máltai újságírónőt autójában robbantották fel 2017 októberében. Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót menyasszonyával együtt gyilkolták meg hidegvérrel idén februárban. Kuciak adócsalási ügyekben nyomozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK