Emmanuel Macron francia államfő kedden előre hozta egy nappal az eredetileg szerdára tervezett kormányülést. Ezt azért tette, hogy utána néhány napra – a mindenszentek ünnepére – elutazzon pihenni ismeretlen helyre. Ez is jelzi, hogy a bukott szocialista miniszterből lett migránspárti elnök esetében nagy a baj, ugyanis egy 40 éves embernél óriási gond lehet a háttérben, ha ennyire kimerült.

Jóllehet a francia sajtó egy része szerint az államfő kimerült, hírmagyarázók úgy vélik, az elnök imázsának javítását szolgáló kommunikációs akcióról van szó. Emmanuel Macron hivatalos programjai a héten mindenesetre kedd délután 1 órakor véget értek. Az alkalomból egy magyarázkodó közleményt adtak ki.
Emmanuel Macron három nap szabadságot vesz ki a héten, nem azért mert kimerült, hanem azért, hogy erőt gyűjtsön a sűrű menetrendjéhez – közölték kedden az elnökhöz közeli források a Reuters hírügynökséggel.

Más források, többek között a Le Figaro szerint is, azonban óriási lehet a baj, ha egy 40 éves ember annyira kimerült, hogy emiatt ilyen döntésre kényszerül.

Az államfő szerdán még az Élysée-palotában dolgozik a miniszterekkel és a tanácsadóival, csütörtökön, pénteken, szombaton nem dolgozik, és vasárnap reggel tér vissza a munkába.

Ez nem hirtelen döntés, már jó ideje tervezte. Nem kifáradt, hanem igenis erőt gyűjt a vasárnap kezdődő és egy hétig tartó útjához – szól a magyarázkodás. Ennek keretében az első világháborút lezáró fegyverszünet századik évfordulóján, november 11-én Párizsban, csaknem hatvan állam- és kormányfő részvételével rendezendő ünnepség előtt végiglátogatja a legfontosabb franciaországi első világháborús emlékhelyeket – közölte a forrás.

Emmanuel MacronForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Néhány napja azonban a francia sajtóban kormánypárti politikusoktól egyre gyakrabban hallani, hogy az elnöknek, aki a mandátuma kezdete óta maga diktálja a fokozott ritmust az egymás után meghirdetett reformokkal, pihenésre van szüksége

– idézett a Le Parisien című napilap kormányhoz közeli forrásokat.

Hírmagyarázók szerint természetes, hogy elődeihez hasonlóan Emmanuel Macron másfél év alatt sokat vesztett népszerűségéből, és a kormányzás fárasztja, ezért pihenésre van szüksége. Az viszont újdonság, hogy a hírt az elnöki hivatal kiszivárogtatta.
Amikor Emmanuel Macron mond valamit, akkor üzenetet akar küldeni. A Benalla-ügy, a polémiák, a miniszterei távozása és a súlyos népszerűségvesztés után az elnök most az imázsán próbál változtatni– mondta a BFM hírtelevízióban Christophe Barbier politikai újságíró.

Az elemző szerint Macron „így tudatja, hogy olyan, mint bárki más, elfáradt, mindenszentek ünnepén szabadságot vesz ki, nem az az emberfeletti ember, akit eddig játszott. Az arrogáns elnök imázsával kíván szakítani, ezt próbálja eladni az őszi politikai szezonkezdet óta” – mondta az elemző, aki szerint „a bejelentésben több a politika, mint a valóság”.