A migránsok távozását sürgette Tijuana polgármestere

2018.11.16. 23:27

Az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Tijuana a migránsok városa, de úgy, ahogy a migránskaraván érkezett, nem látják őket szívesen - mondta Juan Manuel Gastélum tijuanai polgármester.

– Más volt a helyzet a haitiakkal, mert nekik voltak okmányaik, rendezettek voltak, nem pedig hordaként érkeztek – mondta, utalva a 2016-ban érkezett haiti migránsokra.

Salvadori kivándorlók érkeznek a mexikói Matías Romeróba november 9-énForrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

A polgármester mellett több helyi lakos is elégedetlen a kialakulóban lévő helyzettel, az utóbbi két napban mintegy 300 ember tüntetett a migránsok jelenléte ellen, olykor kövekkel is megdobálták őket.

Megrohamozhatják a határt

A 1,6 milliós Tijuana hatóságai sportlétesítményekben szállásolták el az elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó embereket, köztük a mintegy 400 gyereket. A város magánkézben lévő menedékhelyei 700 ember befogadására alkalmasak.

Tijuanát a hét elején érte el az első migránskaraván, amely október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából. A csoport tagjai 4300 kilométert tettek meg.

Őket több kisebb karaván követte, amelyek ugyancsak Tijuanába igyekeznek, becslések szerint mintegy további 8 ezren.

Irineo Mujica, az Emberek Határok Nélkül nevű NGO munkatársa hangsúlyozta, hogy napokon belül 5000-re duzzad a tijuanai migránsok száma.Az amerikai határellenőrzési hatóságok nagyjából napi 100 menedékkérelmet vesznek át, így a migránsok hónapokra a határ menti városban rekedhetnek. A helyiek attól tartanak, hogy a kérelem benyújtására várók egy idő után elvesztik türelmüket, és megrohamozzák az amerikai határt.

Még nyolcezren tartanak Tijuana irányába

Baja California mexikói állam - amelyben Tijuana fekszik - kormányzója közölte: az állam 7 ezer munkahelyet tud biztosítani a közép-amerikai migránsoknak, amennyiben tartózkodási engedélyt kérnek Mexikóban.

Több ezer haiti talált munkahelyet és telepedett le Tijuanában az utóbbi két évben, miután az amerikai hatóságok elutasították menedékkérelmüket.

Mexikó belügyminisztériumának korábbi közlése szerint csaknem 2700 ideiglenes okmányt adtak ki a migránskaraván menedékkérelmet benyújtó tagjainak. Mexikóváros már október elején felajánlotta, hogy menedéket nyújt azoknak a migránsoknak, akik ezt hivatalosan kérik. Alfonso Navarrete belügyminiszter pedig közölte: országa 10 ezer ideiglenes munkahelyet fog felajánlani a migránsoknak, hogy visszatartsák őket a belépéstől az Egyesült Államokba. A tárcavezető hozzátette: nagyjából 8 ezer ember tart még Tijuana irányába.

Donald Trump amerikai elnök korábban leszögezte: nem engedik be a migránsokat, majd több ezer amerikai katonát vezényeltek a mexikói határra.