Bombatámadást tervezett a római Szent Péter bazilikában december 27-re egy 20 éves szomáliai migráns, akit az olasz hatóságok a déli Bari városában vettek őrizetbe - közölték helyi sajtóorgánumok. A férfi a strasbourgi terrortámadást követően a testvérének nevezte azokat, akik Allah nevében keresztényeket gyilkolnak. A migráns szülőhazájában tagja az Iszlám Állam helyi szervezetének.

Olaszország legnagyobb bazilikájában, a nyugati keresztényég legfontosabb szimbólumában akart robbantásos merényletet végrehajtani a karácsonyi ünnepek alatt Moshin Ibrahim Omar, akit az olasz terrorizmus ellenes nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei Bari utcáin vettek őrizetbe még december 13-án.

A Szent Péter bazilikaForrás: AFP/Gabriel Bouys

A hírt Francesco Giannella ügyész jelentette be, megerősítve a terrorista letartóztatását.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy a szomáliai migránst bőröndökkel a kezében fogták el, amikor éppen Rómába készült utazni.A 20 éves migráns Szomáliából Líbián keresztül érkezett Olaszországba, ahol Anas Khalil néven is ismert volt.

Régóta megfigyelés alatt állt, mivel az olasz hatóságok tudták róla, hogy az Iszlám Állam egyik szomáliai sejtjének tagja volt. Mobiltelefonját, számítógépét és otthonát is ellenőrzés alá helyezték: internetes bejegyzéseiben a terrorizmust és a hírhedt terrorszervezetet éltette.
A strasbourgi terrortámadást követően a testvérének nevezte azokat, akik Allah nevében keresztényeket gyilkolnak.Hatósági információk szerint a szomáliai férfi december eleje óta több alkalommal is arról írt és beszélt, hogy bombát kell elhelyezni Olaszország összes templomában.Tervei szerint a merényletet Itália legnagyobb bazilikájában, a Szent Péter bazilikában akarta elkövetni, amikor a legtöbben tartózkodnak ott.

A nyomozási adatok szerint Moshin Ibrahim Omar december 27-re tervezte a merényletet.A Vatikán és a Szent Péter bazilika az Iszlám Állam több videóján is szerepel mint a terroristák egyik lehetséges célpontja.

Az olasz hatóságok bevált módszerének bizonyult ismét a közösségi oldalak és a terroristagyanús személyek folyamatos megfigyelés alá helyezése.