Évek óta nem voltak ilyen sokan a betlehemi éjféli misén

2018.12.25. 08:46

Régóta nem voltak annyian az éjféli misén Betlehemben, a Szent Katalin templomban, amelyet Pierbattista Pizzaballa érsek tartott. Az érsek többek között a keresztények kivándorlásáról, valamint az elmérgesedő palesztin-izraeli viszonyról beszélt. 

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét. Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba, a tömeg a Születés Temploma előtti hatalmas kivetítőn követte a misét.

A misére a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint elment Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök. Jelen voltak még a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője.

Csodálatosak voltak a mozaikok, de piszok borította őket. Szörnyű évünk volt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden piszkos, de ha eltávolítjuk a szennyeződést, akkor látjuk milyen csodálatosak a mozaikok. Karácsonykor pozitívnak kell lennünk – kezdte miséjét Pizzaballa érsek a palesztin-izraeli viszály idei elmérgesedésével kapcsolatban. Közben utalt azokra a bizánci mozaikokra is, amelyek a Születés Templomának restaurálásakor kerültek elő.

Pierbattista Pizzaballa érsekForrás: AFP/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved/Nasser Nasser

Az érsek felhívta a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt, és ne hagyják el azokat, mivel Jézus Betlehemben született, s ez nemcsak történelmi-földrajzi meghatározás, hanem isteni választás.

"Ezen az estén, amikor Krisztus születését ünnepeljük Betlehemben, hirdessük együtt az angyalokkal ennek a földnek a szeretetét, s hogy meg akarunk felelni az elhivatásnak, hogy a béke építői, a remény prófétái, a párbeszéd és a felosztás elhivatott és meggyőző tanúi legyünk. Jézussal ezen a földön akarunk élni, nem akarjuk elhagyni. Mert városaink a keresztények nélkül szegényebbek lesznek, és keresztényeink a városaik nélkül elveszítik az utat– mondta Pizzaballa érsek, elítélve azokat a keresztényeket, akik kivándorolnak szülőhazájukból.