Bosznia-Hercegovinának is vissza kell küldenie az illegális migránsokat

Hundreds of migrants wait at border with Croatia police BORDER Bosnia and Herzegovina Croatia October clash SOCIAL ISSUES Intervention CROSS 2018 photography human
VELIKA KLADUSA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - OCTOBER 24: An injured migrant is being carried away after Bosnian Border Police intervened in migrants to prevent them from crossing the border between Bosnia and Herzegovina and Croatia, in Velika Kladusa on October 24, 2018. Migrants were stopped by the police 200 meters from the border, where Croatian police had also been deployed. Samir Yordamovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bosznia-Hercegovinának meg kell fontolnia, hogy fizikai határzárat építsen a montenegrói és a szerb határon, és el kell kezdenie hazaküldeni az illegális migránsokat - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs közölte: az elmúlt hónapokban drasztikusan megnőtt a Görögországban tartózkodó illegális bevándorlók száma,

mára megközelíti a 70 ezret,

sokan vannak a szigeteken, akik a kormány hathatós támogatásával átjutnak a kontinensre.

Migránsok a boszniai Velika Kladusában. A kép illusztráció. Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

- tette hozzá.

Megjegyezte: az elmúlt két évben kicsit nyugatabbra tolódott az útvonal, és most már Albánián át vezet az út, elsősorban Bosznia-Hercegovina irányába.

A szakértő elmondta:

az útvonal országai sorra jelentik be, hogy fizikai akadályokat építenek bizonyos határszakaszokon,

akit pedig elfognak, "eggyel visszább küldik", vagyis akit Szlovéniában elfognak, azt a horvát hatóságoknak adják át, a horvátok pedig az elfogott illegális bevándorlókat visszaküldik Bosznia-Hercegovinába.

Janik Szabolcs szólt arról is, hogy

2018 januárja óta több mint 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába,

erre pedig nincs felkészülve az ország, sem a határvédelmet, sem a befogadási rendszer kapacitásait tekintve, így minden, az országnak juttatott támogatás "tüneti kezelés".

A szakértő kitért arra is, hogy

hiszen innen lépnek át nagyon sokan az országba, másrészt pedig el kell kezdenie hazaküldeni az illegális bevándorlókat.