Új bíborosokkal módosítja a pápaválasztó testület összetételét Ferenc pápa

FERENC pápa
Vatikánváros, 2019. április 21. Ferenc pápa hívőket áld meg a húsvétvasárnapi miséje után a vatikáni Szent Péter téren 2019. április 21-én. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
Tizenhárom új bíborost kreál Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában szombat délután bemutatott misén, ezáltal tovább módosul a következő egyházfőt megválasztó bíborosi testület földrajzi összetétele.
Vágólapra másolva!

A bíborosokat egyházi szokás szerint a katolikus egyházfő az úgynevezett konzisztórium - a bíborosi testület Vatikánban összehívott tanácskozása - keretében emeli a bíborosi kollégium tagjai közé. Ennek ünnepélyes pillanata a bazilikában pontifikált mise.
A 13 új bíboros közül tízen nyolcvan év alattiak, ami azt jelenti, hogy

részt vehetnek egy esetleges pápaválasztáson (konklávén)

További hárman nyolcvan év fölötti koruk miatt erre már nem jogosultak.

Az új pápaválasztó bíborosok között van az olaszországi Bologna érseke, egy Angolában szolgáló olasz misszionárius pap. A vallásközi párbeszéd pápai tanácsának spanyol elnöke, a vatikáni könyvtár portugál levéltárosa, az indonéziai Dzsakarta érseke, a kubai Havanna érseke, a kongói Kinshasa érseke, a luxemburgi érsek, a guatemalai Huehuetenango püspöke, a marokkói Rabat érseke, Valamint a csehszlovákiai születésű Michael Czerny atya, aki a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért felelős hivatalban a migránsokkal foglalkozó szekció helyettes titkára.

Nyolcvan év feletti a tunéziai Nepte nyugalmazott püspöke, a litván Kaunas nyugalmazott érseke, az angolai Benguela nyugalmazott érseke, őket szintén bíborosi rangra emeli az egyházfő.

Vatikánváros, 2019. április 21. Ferenc pápa hívőket áld meg a húsvétvasárnapi miséje után a vatikáni Szent Péter téren 2019. április 21-én. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Az új bíborosok közül csak hárman tagjai a vatikáni kúriának, a többiek Rómától távol misszionárius szolgálatot végeznek. Ferenc pápa

az új bíborosokkal 225-re emeli a bíborosi testület létszámát

,közülük azonban csak 128 jogosult részt venni a pápaválasztó testületben.

Ez utóbbiak közül 54 európai (23 olasz), 20 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 16 észak-amerikai, 4 óceániai. Év végére azonban néhányan közülük betöltik a nyolcvanadik életévüket, tehát nem lehetnek majd pápaválasztók.

Összehasonlításképpen:

2013-ban - Ferenc pápa megválasztásakor - a 115 pápaválasztó bíborosból hatvanan voltak európaiak.


Ferenc pápa az utóbbi hat év alatt hat konzisztóriumot tartott:

a jelenlegi 128 pápaválasztóból 67 bíborost ő nevezett ki.


Az egyházfő vasárnap a Szent Péter-bazilikában pontifikált misével megnyitja az Amazonas térségének szentelt rendkívüli püspöki szinódust, amely október 27-ig tart a Vatikánban.