Villámcsapás ért egy turistacsoportot a Tátrában, többen meghaltak

Tátra, Lengyelország, vihar
Zakopane, 2019. augusztus 22. Sebesült turistát visznek kórházba a lengyel Tátrában levő Zakopanében 2019. augusztus 22-én, miután vihar tört ki az üdülőközpont térségében. A vihart kísérő villámcsapásokban négyen - két felnőtt és két gyerek - életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek. Nyolcvankilenc könnyebb sérültet a zakopanei kórházba szállítottak, a súlyos sérülteket a térségbeli kórházakba vitték. MTI/PAP/Grzegorz Momot
Vágólapra másolva!
Négy ember meghalt, és 30-an megsérültek csütörtökön, egy heves viharban Lengyelországban, a Tátrában. Folyamatban vannak a mentőakciók.
Vágólapra másolva!

Néhány turista Lengyelország egyik leghíresebb hegyét, a Nyugati-Tátrában fekvő Giewont-ot akarta megmászni, amikor lecsapott rájuk a vihar – írja a Reuters.

A körülbelül 20 fős csoport tagjai közt gyerekek is vannak.

A hegy irányában azonban akár 5 ezren is túrázhattak délelőtt, a hegység több pontján is haltak meg emberek a villámcsapások miatt.

A helyszínre négy mentőhelikoptert riasztottak – írja az AP News. A TVN24 felvételein látható volt, ahogy a hegyimentők a helikopterrel siettek a hegyhez, az esős, ködös időben.

A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője azt mondta, a villámcsapás által sújtottak közül

két gyerek és két felnőtt meghalt.

Az egyik túlélő azt mondta, a vihar a semmiből csapott le. Mikor meghallották az első mennydörgést, azt hitték, csak egy repülőgépet hallanak.

– mondta a férfi a TVN24-nek.

Mateusz Morawiecki kormányfő kérésére a kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontba, Zakopanéba indult. A miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a súlyos helyzetre még a nap folyamán maga is a helyszínre utazik.

Sebesült turistát visznek kórházba a lengyel Tátrában levő Zakopanében 2019. augusztus 22-én Forrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban csütörtök délután összeült válságstáb első ülése után a sajtóval közölte:

89 embert a térségbeli kórházakba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják.

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják.

A hegy tetején lévő fémkereszt gyakran vonzza a villámokat, ezért viharban veszélyes ott tartózkodni. Ilyenkor a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is veszélyesek, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. Csütörtök reggel még sütött a nap a Tátrában, az időjárás kedvezőnek tűnt a túrához.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben