Éppen ma öt éve, hogy rejtélyes körülmények között eltűnt a panamai vadonban két fiatal holland lány. Azért mentek oda, hogy spanyolul tanuljanak. A szállásukról túrázni indultak a dzsungelbe, de sosem tértek vissza. A keresőcsapatok később megtalálták a csomagjaikat, benne a telefonjaikkal. A mobiltelefonokon hátborzongató képek voltak, két hónap múlva pedig előkerült néhány gondosan letisztított csontdarab, a lányok DNS-ével. Azóta sem tudni, hogy pontosan mi történhetett a fiatal diáklányokkal. A helyiek szerint egy sorozatgyilkos vadászhatott rájuk. 

A 21 éves Kris Kremers és a 22 éves Liasanne Froon a hollandiai Amersfootban nőtt fel. A két lány egy kollégiumi szobán lakott, és ugyanabban a kávézóban is dolgoztak. Együtt döntötték el azt is, hogy Panamába mennek nyaralni, és spanyolul tanulni. 2014. március végén érkeztek meg. Kibéreltek egy szobát Boquete-ben, és beiratkoztak egy helyi iskolába is. Április 2-ára időpontjuk volt egy helyi idegenvezetőhöz, aki túrára vitte volna őket. Csakhogy erre sosem került sor, a két lány ugyanis április elsején maga indult el, hogy felfedezze a Baru vulkánt körülvevő vadont. Sosem értek haza.

Panama, BoqueteForrás: Shutterstock/Robin Runck

 A túrára magukkal vitték a panziós kutyáját is, ami azonban nem sokkal később egyedül ment vissza. A család azonnal jelentette Kremers és Froon eltűnését, másnap a rendőrök keresni kezdték őket. Öt nap múlva már holland nyomozócsapatok is csatlakoztak.

Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

10 nap alatt mindent tűvé tettek értük, de a lányokat nem találták. 10 hét múlva egy túrázó nő bukkant rá egy fontos nyomra.

Egy táska, két telefon, rengeteg segélyhívás és használhatatlan kép

A panziótól nem messze az Alto Romero melletti folyó partján találták meg a két lány hátizsákját. Abban napszemüvegek, víz, útlevél, pénz, egy kamera és a lányok telefonjai voltak - minden jó állapotban, gondosan becsomagolva. De a legmeglepőbb, hogy a tárgyak mindegyike teljesen száraz volt annak ellenére, hogy a folyóparton hevert a táska. A telefonokból kiderült, hogy a lányok már az indulás után öt órával megpróbáltak segítséget kérni.  Felhívni azonban nem tudták sem a rendőrséget, sem a segélyhívót, ugyanis az erdőben nem volt térerő. Froon mobilja hamar lemerült. A másik lány viszont azután is próbálta hívni a segélyhívót: minden nap 9:30 és 11:00 óra között, aztán kora délutánonként is.

Április 7. és április 10. között összesen hetvenhétszer próbáltak segítséget hívni. 

Bárki gondolhatná, hogy a két lány eltévedt a vadonban. Azonban a telefon átvizsgálásakor két furcsa dolgot is észrevettek a rendőrök. Az egyik az, hogy április 6-án az egyik telefont valaki megpróbálta bekapcsolni, de többször is a helytelen PIN-kódot ütötte be. A másik telefon kamerájával pedig több tucat használhatatlan képet készítettek a sötétben, vakuval. A több mint 90 fotó volt egy olyan amelyen Kris Kremers feje látható hátulról, véresen.

 

Nadrág, cipő és csontok

Miután a hátizsákot megtalálták, újabb keresőcsapatok indultak útnak nem eredménytelenül: megtalálták ugyanis Kremers nadrágját. A ruhadarab egy sziklán volt, gondosan összehajtogatva, nem messze attól a helytől, ahol a táskát megtalálták. Mivel nagy valószínűséggel már korábban is kereshették ott őket, így minden bizonnyal a nadrág később kerülhetett oda. Aztán újabb két hónap után még sokkal aggasztóbb dologra bukkantak a Zongorista ösvényen.

Panama, BoqueteForrás: Shutterstock/Angel DiBilio

Több csontot találtak a közelben szétszórva, amelyeket megvizsgáltak, és megállapították, hogy a lányok csontjai. Volt köztük egy medencecsontdarab, és egy cipő, amelyben benne volt még a láb.

Froon testének mindössze 10%-át találták meg, de még ez is több volt, mint amennyi a barátnőjéből maradt. Kremers holttestéből csak 5%-nyit találtak meg a vadonban.

Ráadásul azokat a részeket teljesen letisztogatta valaki. Nem voltak rajta bőrmaradványok, mint a másik lányén, és fehérítésre utaló jeleket is találtak. Egyes szakértők szerint ezek azt jelenthetik, hogy valamilyen vegyszerrel, például mésszel önthették le, felgyorsítva a test bomlási folyamatát.

Forrás: ANP/AFP/Sander Koning

A helyi nyomozócsoportok mégis balesetnek nyilvánították a holland lányok halálát. Azzal zárták az ügyet, hogy megcsúszhattak a magas sziklákon, beleestek a folyóba, és nem élték túl a zuhanást. A csontokat azzal magyarázták, hogy dögevő állatok marcangolták a testüket, majd hordták szét az dzsungelben. Csakhogy ezt az elméletet cáfolja, hogy ezen a helyen nem élnek nagytestű ragadozók. Sőt, a lombhullató, hűvös levegőjű erdőben lassabb a bomlási folyamat. Arról nem beszélve, hogy egyik csonton sem voltak harapás- vagy karmolásnyomok.

Újságírói nyomozás

Az egyik helyi újságíró kutatni kezdett az ügyben, és kiderítette, hogy a panamai rendőrség hanyagul kezelte a bizonyítékokat: nem vettek ujjlenyomatokat, és nem figyeltek arra, hogy a bizonyítékok ne szennyeződjenek be. És, hogy miért is történhetett ez? Az újságíró szerint el akarták hallgatni, hogy a lányok egy brutális gyilkosság áldozatai lettek, ugyanis az nem tett volna jót az ország turizmusának.Hogy mennyire nem vették komolyan a nyomozást és a bizonyítékokat, az is alátámasztja, hogy a Daily Beast egyik újságírója is kutatni kezdett az eltűnési ügyben, és sikerült is hozzáférnie néhány bizalmas irathoz. Hogy pontosan mit talált, azt egy cikkben írta meg. Volt például olyan bírósági dokumentum, amelyben konkrétan az szerepel, hogy a lányokat megölték. 

De többek között azt is sikerült kiderítenie, hogy a rengeteg kép közül, amit a lányok a sötétben, vakuval készítettek a panamai vadonban, egyet valaki kitörölt.

Egy bírósági fényképszakértő is megvizsgálta az összes fotót, és azt állította, hogy a fiatalok semmiképp sem törölhették ki, hiszen a legtöbb kép haszontalan, rossz minőségű volt, mégis megtartották. Ezután a holland rendőrök a telefon memóriakártyájáról megpróbálták visszaállítani a kitörölt képet, amely akár egy rendkívül fontos bizonyíték is lehetett volna, de még a legmodernebb technikával sem sikerült. Azonban mivel nyomtalanul nem tűnhetett el a fotó, valószínűsítik, hogy egy hozzáértő ember szedte le a telefonról a képet.

Sorozatgyilkos végezhetett az eltűnt lányokkal

Bár a nyomozás végén balesetnek nyilvánították a két lány halálát, mégis volt egy férfi, akit még a panamaiak is gyanúsnak találtak.

Ő az a 60 év körüli férfi volt, aki április 2-án vitte volna a lányokat egy túrára.

Az idegenvezető szinte csak női turistákat fogadott. Egy francia fotós, Nina von Rönne a férfi farmján bérelt szállást néhány hétig. Ő azt mondta a Daily Beast újságírójának, hogy ottléte alatt végig olyan érzése volt, mintha a férfi folyamatosan kukkolná őt. Állította, hogy a férfinak két arca van: egy kedves és barátságos, és egy igazán démoni is. Egy helyi hotelből már kitiltották, ugyanis a szállodavezető szerint több női turistával szemtelenkedett.

Mielőtt a holland lányok eltűnése miatt a panziót vezető család kihívta a rendőröket, a férfi megjelent a szálláson, és bement a lányok szobájába, de senki nem tudja, hogy pontosan mit csinált ott. Még gyanúsabbá tette az idegenvezetőt, hogy a csontokat a házától mindössze néhány kilométerre találták meg. A rendőrök kihallgatták. Bár nem mondták neki, mégis pontosan tudta, hogy hol tűntek el a lányok. Arról a helyről is beszélt, ahol az eltűnés és a kihallgatás után két hónappal megtalálták a csontokat. Végül mégsem gyanúsították meg gyilkossággal. A Daily Beast újságírója felkereste az idegenvezetőt, de nem volt hajlandó beszélni az esetről.

Vannak, akik a város legjobb idegenvezetőjének tartják, míg mások szerint a férfi Panama legkeresettebb sorozatgyilkosa.

2014. július 18-án a család és a barátok megemlékeznek a két fiatal lányról a hollandiai szülővárosukban, Amersfoortban

Forrás: ANP/AFP/Sander Koning

 

Érdekes tény az is, hogy az a taxisofőr, aki utoljára élve láthatta a lányokat, szintén halott.
Leo Gonzalez vitte el a fiatalokat a Zongorista ösvényre, és egy évvel az eltűnésük után őt is holtan találták meg.

Testét egy folyóból emelték ki, olyan részen, ahol a víz sekély, és nincsenek erős áramlatok, tehát nem lehet könnyen belefulladni a vízbe.

A férfi munkatársai szerint láthatott valamit, ami miatt ő is a lányok gyilkosának célpontjává válhatott. Az, hogy pontosan mi történhetett vele és a két lánnyal, lehet, hogy már soha nem tudhatjuk meg. Kris Kremers Facebook-oldalát a családtagok kérésére emlékoldallá nyilvánították.