Lemondott a Srí Lanka-i védelmi minisztérium államtitkára

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Vágólapra másolva!
Lemondott csütörtökön a védelmi minisztérium első számú vezetője, a tárca államtitkára a húsvétvasárnapi véres Srí Lanka-i merényletek miatt. Lemondását maga Hemasziri Fernando közölte a Reuters hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár közölte, hogy bár a maga részéről nem követett el mulasztást,

felelőséget vállal a 359 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért.

Ezért Hemasziri Fernando benyújtotta lemondását a védelmi minisztérium tisztségét is betöltő Maithripala Sziriszena államfőnek.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtitkár a helyén marad, amíg ki nem nevezik az utódját.

A Srí Lanka-i állam elismerte, hogy hibázott

a nemzetbiztonság szavatolásával kapcsolatos feladata teljesítésében, amikor kulcsfontosságú hírszerzési információkkal rendelkezett a támadások előtt. Április 11-én a Srí Lanka-i rendőrség az indiai hírszerzéstől kapott értesülések alapján

figyelmeztető jegyzéket adott ki, amely szerint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát nevű szervezet öngyilkos támadásokra készül emblematikus templomok ellen

- közölte egy nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető az AFP francia hírügynökséggel.

Az iratot több magas rangú vezetőnek átadták, de sem a kormányfő, sem a védelmi minisztériumi államtitkár nem kapott belőle a Sziriszena elnök és a Ranil Wickremeszingh kormányfő közötti rossz viszony miatt.

A két vezető - azon igyekezetében, hogy megszabaduljon a másiktól - ott akadályozta egymást, ahol csak tudta. Elemzők szerint a hatalomért folyó harc magyarázhatja részben, miért volt Srí Lanka tehetetlen a merényletekkel szemben - mutatott rá az AFP.

A Srí Lanka-i merényletsorozatban 359 ember halt meg. Többek között három templomban is robbantottak a merénylők Forrás: AFP/Str

Ranil Wickremeszingh miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy csütörtökön

őrizetbe vettek egy kétgyerekes családapát, aki a gyanú szerint a fiait segítette a merényletek elkövetésében.

Dzsajanath Komolbadzs, a haditengerészet volt parancsoka, terrorelhárítási szakértő szerint nem tudni, hogy figyelték-e a családapát vagy a házát, ahol egy robbanás három rendőrt ölt meg vasárnap a támadások előtt. A kormányfő szerint egy gazdag fűszerkereskedőről van szó. A kormányfő az interjúban azt is beismerte, hogy a Pakisztánból menekült Ahmadi Muszlimok Közösségének néhány tagját támadás érte a merényletek óta.

Ruvan Vijevardene védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy az öngyilkos merénylők közül legalább egynek jogi végzettsége volt, és a többiek feltehetően Nagy-Britanniában és Ausztráliában tanultak. Scott Morrison ausztrál kormányfő megerősítette, hogy

a támadók egyike feleségével és gyermekével diákvízummal tartózkodott Ausztráliában, ahonnan 2013-ban távoztak.

Egy brit biztonsági vezető megerősítette, hogy az egyik merénylő 2006 és 2007 között Nagy-Britanniában tanult. A brit hírszerzés nem tartotta megfigyelés alatt a férfit, Abdul Latíf Dzsamel Mohamedet.

A merényletekben mentegy ötszázan sebesültek meg. A 359 halott között 40 külföldi van. Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Az Egyesült Államok colombói nagykövetsége figyelmeztetést adott ki csütörtökön, amely szerint

az imahelyek továbbra is iszlamista támadások célpontjai lehetnek.

Előzőleg a kormányfő közölte, hogy feltételezése szerint továbbra is szabadon vannak iszlamisták, akik pokolgépekre is szert tehetnek.

A rendőrség körözést adott ki három nő és egy férfi ellen a merényletekben való bűnrészesség miatt.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyeknek

legalább 359 halálos áldozata volt, mintegy ötszázan megsebesültek.

A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát helyi iszlamista szervezetet gyanúsították, az Iszlám Állam terrorszervezet kedden jelentkezett elkövetőként. A halottak között 40 külföldi van.