Orbán Viktor: Magyarország kész az európai-kínai kapcsolatok fejlesztését előmozdítani

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Peking, 2019. április 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amely szavai szerint inkább egy lehetőség, mint fenyegetés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping szerint mindkét országnak fontos a pragmatikus együttműködés megerősítése, hogy a feleknek egyaránt előnyös eredményeket érjenek el.
Vágólapra másolva!

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóján, amelyről a China Daily angol nyelvű kínai lap közölt cikket.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: Nem fenyegetés, hanem lehetőség

Az újság beszámolója szerint Orbán Viktor – aki kétoldalú megbeszélésekre és az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott a kínai fővárosba – a tárgyaláson Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amely szavai szerint inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat.

Megjegyezte továbbá: optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Fontos a pragmatikus együttműködés

A China Daily idézte cikkében Hszi Csin-pinget is, aki szerint Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretén belül – kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt –, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére. Az elnök jelezte,

idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és Kína várakozással tekint az együttműködésre Magyarországgal, hogy a kétoldalú, átfogó stratégiai partnerség új szintre kerüljön.

Mindkét országnak fontos a pragmatikus együttműködés megerősítése, hogy a feleknek egyaránt előnyös eredményeket érjenek el – tette hozzá a kínai elnök a lap beszámolója szerint.

Nyitott gazdaság

Mint arról korábban beszámoltunk, Kína Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezése teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben, a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen. Orbán Viktor az állami vendégházban tartott tárgyalás elején azt mondta: a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (j) kétoldalú tárgyalásukon Pekingben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– folytatta –, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan „semmifajta ideológiai, külső nyomást” nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni. A kormányfő megtiszteltetésnek és fontosnak nevezte az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára szóló meghívást.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kínai vállalatok jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság korszerűsítéséhez, a kínai beruházások 4,5 milliárd dollárnyi értéket képviselnek Magyarországon. Egyúttal kérte, hogy a tőkeberuházások növekedésének ütemét tartsák fenn a jövőben is.

Orbán Viktor Pekingben

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken és szombaton részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon, amelyen 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető lesz jelen. A magyar kormányfő a fórumra megérkezett, erről került ki most egy rövid videó az egyik közösségi oldalára. Emellett egy másik videó is készült a miniszterelnök második pekingi napjáról.

A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye.

Videó Orbán Viktor megérkezéséről:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#china #kína #beijing #beltandroad #openingceremony

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Egy másik videót is közzétettek a miniszterelnök Facebook-oldalán, ez Orbán Viktor második napjáról szól Pekingben.