Zsidósága miatt késelhettek meg egy nőt Svédországban

2019.05.15. 04:21

Kedden kora reggel, a nyílt utcán támadtak rá egy 60 év körüli nőre Helsingborg városában, amikor munkába tartott. A helyi sajtó szerint a nő aktív tagja volt a város zsidó közössége életének. A támadót még kedden éjjel elfogták, Dániában.

A helyi The Local szerint a nőt azóta a városi kórházban kezelik, életveszélyben van.

Hogy mi volt a támadó indítéka, nem tudni. A rendőrség azt gyanítja, hogy rasszista indítékú támadásról van szó, a nő ugyanis aktív tagja a helyi zsidó gyülekezetnek.

A zsidók újra veszélyben vannak Európában– jelentette ki Rivlin Twitteren. Úgy vélte továbbá, pusztán a holokauszt emlékezete nem fogja megvédeni a zsidó közösségeket.

Az izraeli külügyminisztérium szerint az elkövető egy muszlim férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg.

Az izraeli külügyi tárca hozzátette azt is, hogy diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

Őrizetben az elkövető

Őrizetbe vettek egy körözött férfit a dél-svédországi Helsingborgban elkövetett késes támadással összefüggésben - közölte a helyi rendőrség szerdán. A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a helsingborgi támadást, a gyanúsított indítéka továbbra is tisztázatlan.

A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget.