Július 2-án egyezség született az Európai Tanács ülésén, ahol elfogadták azt a vezetői csomagot, amelynek értelmében a német Ursula von der Leyen a jelölt a Bizottság élére. A visegrádi államok szintén a német védelmi minisztert támogatják a posztra. Manfred Weber tegnap este hivatalosan is visszalépett a csúcsjelöltségtől. Az Európai Parlamentnek is rá kell majd bólintania a bizottsági elnökjelöltre. Manfred Weber szerint Macron és Orbán megölte a Spitzenkandidat-folyamatot. Martin Schulz szerint is az eredmény Orbán Viktor és Kelet-Európa győzelme. 

A tagállami állam- és kormányfők tegnap este, három napon át tartó egyeztetés után állapodtak meg a vezetői csomagról. A Brüsszelben született döntés szerint a német Kereszténydemokrata Unió védelmi minisztere, Ursula von der Leyen lenne az Európai Bizottság következő elnöke. 

Hogy kicsoda Ursula von der Leyen, arról itt írtunk részletesen!

Ursula von der LeyenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

További posztok

A baloldal kapja a kül- és biztonságpolitikai képviselői posztot, itt Josep Borrell spanyol külügyminiszter a befutó.

A liberálisoknak az Európai Tanács elnöksége jut – ezt a tisztséget Charles Michel jelenlegi ügyvezető belga miniszterelnök szerezte meg. Franciaország pedig – Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának személyében – az Európai Központi Bank elnökségét kapta meg. A tagállami vezetők által kijelölt bizottsági elnökjelöltről ugyanakkor majd az Európai Parlamentnek is szavaznia kell. Ami a parlament vezető posztját illeti, erről nem született döntés tegnap este. Donald Tusk tanácsi elnök szerint teljes mértékben a testület kezében a döntés, hogy megszavazza az elnökét - írja a Magyar Nemzet.

Visegrádi siker

A vázolt forgatókönyv mindenesetre sikert jelentene a visegrádi országok vezetőinek, akik Olaszországgal és néppárti miniszterelnökök egy csoportjával karöltve kiharcolták, hogy ne Soros embere, a szocialista Frans Timmermans kerüljön a bizottság élére. 

Ez ugyanis azt jelenti, hogy a visegrádi országok vezetői Manfred Weber után a háromnapos csúcstalálkozón Frans Timmermanst is megbuktatták. Ugyan a Soros-hálózat az utolsó percekben még ellentámadásba lendült, megpróbálták Timmermans jelöltségét keresztülvinni, de olyan nagy volt már az egyetértés a Tanácsban, hogy nem sikerült az akciójuk.

Ismert, Németország és Franciaország még a vasárnap megkezdett, maratoni találkozót megelőzően kötöttek egy háttéralkut Timmermans támogatásáról, de ez a kísérlet elhalt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkár tegnap a Twitteren erősítette meg, hogy a visegrádi államok Ursula von der Leyen német védelmi minisztert támogatják az Európai Bizottság élére.

Mint írta, a V4-ek ismét bizonyították növekvő politikai befolyásukat, amikor Manfred Weber, majd Frans Timmermans jelölését is megakadályozták.

Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országok egyeztetésén az EU-csúcs ülése előtt 2019. július 2-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként nem várt helyről, a szociáldemokrata Martin Schulztól kapott tegnap elismerést. Schulz – aki 2014-ben épp választási csúcsjelöltből lett parlamenti elnök – tegnap úgy fogalmazott a német Spiegelnek: Orbán és társai tehetnek róla, hogy a jogállamiság uniós képviselője, Frans Timmermans elbukott. 

Schulz azt is mondta, hogy a csúcsjelölti rendszer halott. 

Martin Schulz véleménye aligha számít már, viszont az Európai Parlament legnagyobb frakcióinak van beleszólásuk a vázolt csomagba. Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták és a Zöldek részéről is kritikus hangok érkeztek a csúcspozíciók kiosztásával kapcsolatban. A terv ugyanis megölné a csúcsjelölti rendszert: míg a néppárti Manfred Weber gyakorlatilag lenullázódna, a szocialista Timmermans és a liberális Margrethe Vestager bizottsági alelnökséggel kellene beérje. 

Weber és Timmermans bukása

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a frakcióban más nevek keringtek a poszttal kapcsolatban, ráadásul Manfred Weber nem örül a jelöltnek. Azonban a bajor a néppárti csúcsjelöltségtől már tegnap este visszalépett.  A pártcsalád strasbourgi frakcióülésén elmondta: a továbbiakban is harcolni fog a minél demokratikusabb Európáért, de a csúcsjelölti útja itt véget ért. 

Frans Timmermans és Manfred Weber is megbukottForrás: AFP

Manfred Weber korábban arról beszélt, hogy  Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor akadályozták meg azt, hogy ő vagy Timmermans legyen a Bizottság elnöke. 

A brüsszeli hírportál, a Politico két néppárti politikustól is úgy értesült, hogy Weber azt mondta:
Macron és Orbán megölte a Spitzenkandidat-folyamatot.

Ami a szociáldemokratákat illeti, a frakció ragaszkodna ahhoz, hogy Soros György embere, Frans Timmermans kerüljön az egyik kulcspozícióba. A zöldek szintén kifogásolják az Európai Tanács által összerakott csomagot, ami szinte teljes egészében mellőzi a csúcsjelölteket. A választásokon jól szereplő pártcsalád egyik jelöltje, a német Ska Keller egyébként nemrég bejelentette, hogy indul az Európai Parlament elnöki pozíciójáért.

Tegnapi strasbourgi sajtóértekezletén ezt épp azzal indokolta: mivel az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül megválasztott közösségi intézmény, szíve joga, hogy döntsön a saját elnökének személyéről. 
Nem tudunk az Európai Tanácsra várni. A saját üzenetünket kell kézbesítenünk – tette hozzá.

Az uniós posztok kiosztása tehát már nemcsak a tagállami álláspontok összegereblyézéséről szól, hanem az intézményi hatalmi harcok közepette kell egy, a parlament számára is elfogadható megoldást találni. A testületet egyébként a lisszaboni szerződés tette társjogalkotóvá a tanács mellett, és azóta is igénye van rá, hogy a demokrácia és az átláthatóság címszavak alatt egyre több hatáskört tudjon magáénak.

Orbán Viktor: Lesznek harcok

Súlyos hibák történtek az elmúlt években Európában, ezeket most ki lehet javítani - köztük a gazdaságpolitikában és a bevándorlási ügyekben elkövetett hibákat - erről beszélt Orbán Viktor az M1-nek néhány perccel az uniós csúcs vége után.

A miniszterelnök hozzátette, hogy olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó eséllyel jó politikát fognak folytatni. 

Nagy volt a tét, arról kellett dönteni, hogy a következő években az európai intézmények élén kik állnak majd. Magyar szempontból olyan emberek kerülnek-e pozícióba, akik tisztelik Magyarországot és ismerik Közép-Európa történelmét, illetve akik értik a keresztény kultúra fontosságát. 

Fontos tartalmi kérdésekben foglaltunk állást a személyi döntésekkel kapcsolatban. Tudtuk tartani, amit vállaltunk, olyan személyek kerülnek az unió élére, akik jó eséllyel jó politikát folytatnak majd  – hangsúlyozta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság új elnöke.