Felfüggesztettek 20 Fülöp-szigeteki rendőrt egy gyerek halála miatt

2019.07.04. 19:18

Felfüggesztettek a szolgálatból 20 rendőrt a Fülöp-szigeteken, miután egy hároméves kislány meghalt egy hétvégi kábítószer-ellenes rendőrségi művelet során kitört lövöldözésben. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet.

A vasárnapi tűzpárbajban két feltételezett kábítószerárus és egy beépített rendőr is életét vesztette. Az eset a fővárostól, Manilától keletre található Rizal tartomány Rodriguez nevű városában történt.

Edward Carranza regionális rendőrkapitány szerint a városi rendőrfőnökön kívül 19 rendőrtisztet függesztettek fel szolgálatukból. A rendőröknek fegyvereiket is be kellett szolgáltatniuk a ballisztikai teszthez.

A rendőrség szerint a hároméves gyereket élő pajzsként használta apja, az egyik gyanúsított, aki tüzet nyitott azt követően, hogy társa rájött: egy fedett műveletről van szó.

"Járulékos veszteség"

A Fülöp-szigetek kormányának sokat bírált drogháborúját korábban vezető Ronald Dela Rosa szenátor, egykori rendőrparancsnok sajnálatát fejezte ki a kislány halálával kapcsolatban, ugyanakkor védelmébe vette a rendőrségi akciókat.

– Történnek rossz dolgok a műveletek során. Elismerem, hogy az akciók során történnek bizonyos dolgok (...), mindig van járulékos veszteség – mondta újságíróknak.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint legalább 6600 embert öltek meg és tízezreket vettek őrizetbe országszerte a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban az idén május 31-ig. Az EFE spanyol hírügynökség szerint azonban a műveletek halálos áldozatainak száma meghaladja a 27 ezret.