Öt súlyos sérültje van az idei spanyol San Fermín fesztiválnak, amely a hagyományos, de sokak által vitatott júliusi bikafuttatásról híres. Nem telik el úgy év, hogy az eseménynek ne lennének sebesültjei, de az idei öt eset azért furcsa, mert egyik balesetet sem a bikák okozták. 

A Guardian felidézte, a bikafuttatás évszázadok óta fontos esemény Pamplona városában. Ilyenkor a futó férfiak fehér ruhába öltözve, piros kendővel a nyakukban, a szűk utcákon menekülnek 12 dühös bika elől.

A program minden évben több száz embert vonz, annak ellenére is, hogy nem veszélytelen. Minden évben vannak súlyos és könnyebb sérültek, sőt volt már olyan is, akit halálra döfött egy bika, és olyan is, akit a futók tapostak agyon.

A bikafuttatást a spanyol város védőszentjének tiszteletére rendezik meg 1591 ótaForrás: MTI/EPA/EFE/J. P. Urdiroz

Az idei egyhetes fesztiválnak nincs halálos áldozata, öten azonban súlyosan megsérültek.

A Vöröskereszt szerint két futó elesett, ezért eltört a karja, másik kettő a fejét verte be, egy futónak pedig mellkasi sérülései lettek – de a Guardian nem részletezte, hogy mitől.

A szervezet hangsúlyozta, egyik sérült sem bikatámadás áldozata.

Az állatvédők egyébként évek óta próbálják betiltani a bikafuttatást, mert szerintük ez állatkínzás. A bikákat ugyanis a fesztivál végén leölik.