Hét kisgólya nőtt fel egy romániai gólyafészekben

2019.08.16. 16:05

Hét kisgólya nőtt fel a nyáron egy romániai gólyafészekben. A szokatlanul népes gólyacsaládról a Román Madártani Társaság (SOR) pénteken számolt be honlapján.

A társaság fényképet is közölt a Suceava megyei Hodornic de Sus faluban álló gólyafészekről. Mint megjegyezték,  ez az első eset, hogy hét kisgólyát regisztrálnak romániai fészekben.

A népes gólyacsaládról egy telefonos alkalmazással érkezett a bejelentésForrás: Román Madártani Társaság/SOR

Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet. Hozzátették, hogy a gólyapár részéről rendkívüli erőfeszítést igényel ennyi fióka táplálása, és hét kisgólya felnevelése csak táplálékban nagyon gazdag vidéken sikerülhet.
A népes gólyacsaládról az Uite barza (Nézd a gólyát!) telefonos alkalmazással érkezett a bejelentés. A madártani társaság a gólyák számlálására fejlesztette ki az applikációt, amelyen önkéntesek 3206 gólyafészket jelentettek be, de ezek közül csak 2788-at sikerült a földrajzi koordináták alapján is igazolni. Voltak ugyanis olyan fészkek, amelyeket többen is bejelentettek, illetve olyanok, amelyeket mozgó autóból regisztráltak, így a helymegjelölés nem volt pontos. Az összeírás alkalmával 6580 gólyát, köztük 3044 felnőtt madarat számláltak meg. 

A székelyföldi Madéfalván számolták a legtöbb gólyafészket, ott 42 gólyacsalád fészkel.  
Hét tojást tojt 2019 tavaszán a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben lakó Leske névre keresztelt gólya is, de az első két tojást Miska névre keresztelt párja kidobta a fészekből, egy tojás nem kelt ki, egy kisgólya pedig nem sokkal a kikelése után elpusztult. 
Egyébként az elmúlt napokban már elkezdődött a gólyák őszi vonulása.