Nacsa Lőrinc: Európának újra a kereszténység mellett kell döntenie

2019.08.19. 21:18

Szent István államalapításának lényege a nyugati kereszténység melletti döntés volt, ez tette naggyá Magyarországot, és ez a gondolat emelte fel Európát is, amelynek most újra a kereszténység mellett kell döntenie - jelentette ki Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő a felvidéki Érsekújváron, ahol beszédet mondott a Magyar Közösség Pártja (MKP) által szervezett, Szent István-napi megemlékezésen.

Nacsa Lőrinc, a mintegy negyedében magyarok által lakott felvidéki város főterén tartott megemlékezésen mondott beszédében az államalapító uralkodó döntéseinek okairól, következményeiről és azok máig aktuális üzeneteiről beszélt.

Nacsa LőrincForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Beszédében az országgyűlési képviselő rámutatott: Szent István egy olyan keresztény államot hozott létre, amely meghatározóvá és megkerülhetetlenné vált Európában.  Hozzátette: a kereszténység volt az a szilárd alap, amelyen megerősödött az európai kultúra, ám ez (a kereszténység) mára egyre inkább erejét veszti, mert gyengítik és próbálják jelentéktelenné tenni.

Kiemelte: a magyarok azonban nem szeretnék, ha értékrendjüket és kultúrájukat fel kellene adniuk, nem szeretnék, ha bizonytalanságban, rájuk erőltetett értéktelenségben kellene élniük. 

"Európának újra a kereszténység mellett kell döntenie. Az abnormalitás helyett ismét a normalitást kell választania, a nemzetek feletti birodalom helyett a nemzeteket és a nemzetek közötti békés együttműködést kell választania, a kettős mérce, a diktátumok és politikai támadások helyett a tiszteletet és a jogok biztosítását" - hangsúlyozta Nacsa Lőrinc, leszögezve: csak így lesz jövője Európának!

A képviselő szólt az országhatárokon kívül élő nemzetrészekről, a nemzetegyesítésről és a magyarok egymással szembeni felelősségéről is.

Rámutatott:  ma a felvidéki magyarok számíthatnak az anyaországra, és az anyaországiak is számíthatnak a felvidéki magyarokra. Megjegyezte: ez természetes, csak sajnos sokáig természetellenes állapot állt fenn.

"Ma újra együtt határozzuk meg az irányt, és próbálunk ellenállni a külső, minket gyengíteni akaró kísérleteknek" - mutatott rá Nacsa Lőrinc.

Kiemelte: a Kárpát-medencében Szent István örököseiként, építenünk kell nemzetünket, ez közös felelősség, hogy az, amit örökségül kaptunk, jövővé váljon, és ezer év múlva is magyar szótól legyen hangos a Kárpát-medence.  "Ez a feladat ma, itt kezdődik" - zárta beszédét.

A megemlékezés, amelyen mintegy százan vettek részt, koszorúzással zárult, majd az ünnepség kenyérszenteléssel folytatódott a Csemadok helyi szervezetének épületében.