Nő a feszültség: Izrael rakétatámadást indított Szíria fővárosának közelében

2019.08.25. 06:38

A szíriai állami tévé azt közölte, hogy a szír légvédelem megsemmisített minden ellenséges rakétát, még mielőtt azok célba értek volna. Izrael szerint a támadás olyan iráni erők ellen irányult, akik dróntámadásra készültek Izrael ellen. 

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt - adta hírül az izraeli hadsereg. A közlés szerint a támadás olyan iráni erők ellen irányult, amelyek hónapokon át dróntámadást készítettek elő izraeli célpontok ellen. A nyilatkozat iráni erőkként az iráni Forradalmi Gárda elit egységét említette, továbbá a Hezbollah libanoni síita milícia Szíriában harcoló erőit.

Szíriai részről az állami tévé azt közölte, hogy a szír légvédelem megsemmisített minden ellenséges rakétát, még mielőtt azok célba értek volna. A szír hadsereg viszont úgy fogalmazott a nyilatkozatában, hogy az izraeli rakéták "többsége" semmisült meg a levegőben, azaz nem mindegyik.

Az izraeliek a légitámadás hatását "jelentősnek" mondták.Izrael gyakran indít légitámadást harci repülőkkel és rakétákkal szíriai célpontok ellen, de általában hallgat ezekről.

Szíria és Izrael egyébként sohasem kötött békeszerződést a közel-keleti háborúk során.