Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A klímaváltozás és a migráció összefüggései a Száhel-övezetben

Agadez
Migrants live in a poor neighbourhood in the city of Agadez in Niger, until they have enough money to continue their journey through the Sahel desert to Libya or Algeria, as part of their journey towards Europe, taken April 27, 2015. Photo: Ali Abdou/dpa
Vágólapra másolva!
Afrikában a klímaváltozás következményei egyre markánsabb jelekkel figyelmeztetik a kontinens lakóit arra, hogy a megfelelő adaptációs technikák hiányában radikális gazdasági és társadalmi átalakulás várható. A földrész legtörékenyebb válságzónájában, a Száhel-övezetben pedig még intenzívebben mutatkoznak ezek az akut tünetek, s a feltételek rosszabbra fordulása esetén korábban még nem tapasztalt migrációs dinamikák bontakozhatnak ki - írja a Migrációkutató Intézet elemzése.
Vágólapra másolva!

A környezeti feltételek romlása, a dzsihádista szervezetek térnyerése, a gazdasági lehetőségek szűkülése/elvesztése és a vallási, etnikai ellentétek eszkalációja miatt mára már több mint 4,2 millió belső menekültet tartunk számon a térségben, és több százezren kerestek menedéket a környező országokban.

A Szahara déli irányú növekedése (ld. sivatagosodás), a szántóföldek zsugorodása és a megváltozott klimatikus helyzet tehát közvetlenül is befolyásolja az ott élők mindennapjait, ezzel is generálva az országokon, régión és kontinensen belüli migrációt. Mindez olyan társadalmi és gazdasági következményekkel jár, melyeket a Száhel országai önerőből képtelenek kezelni.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ali Abdou

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről