Újra munkába álltak a Soros-szervezetek hajói a Földközi-tengeren

2020.01.11. 16:08

Háromszázezer euró, vagyis mintegy 96 millió forintnak megfelelő bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben - 104 migránssal a hajó fedélzetén - megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz területre lépett. Máltán viszont felmentették a kapitányt. Ezen felbuzdulva, a hírek szerint egyre több civil szervezethez köthető hajó állt újra munkába, így a Sea-Watch 3, az Ocean Viking, a francia Sos Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (Msf) közös hajója, valamint újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.

A kapitány, Claus Peter Reisch közösségi oldalán közölte az olasz bírósági felszólítást. "Csata csatát követ, rendkívüli bírságot szabtak ki rám Szicíliában, fellebbezni fogok, de mindez nagyon sokba kerül" - írta bejegyzésében a német állampolgárságú kapitány. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.

A Lifeline migránshajójaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Annette Schneider-Solis

A Lifeline civil szervezet Eleonore nevű hajója tavaly szeptember elsején lépett olasz vizekre. A kapitány döntött úgy, hogy a hatósági tiltás ellenére elindul Szicília partjai felé, miután nyolc napot várakozott a nyílt tengeren. Arra hivatkozott, hogy a fedélzeten tartózkodó 104 fős csoport nem bírja tovább a várakozást, és a helyzet fenntarthatatlanná vált az Eleonorén. Ahogy olasz vizekre lépett, a hajót az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallo kikötőjébe kísérte, ahol azóta is hatósági lefoglalás alatt áll.

Matteo Salvini, a Liga vezetője akkor ügyvezető belügyminiszterként megtiltotta az Eleonore olasz vizekre lépését. A Salvini-féle migrációs intézkedéseket a jelenlegi kormány sem törölte el, így a törvények értelmében a civil hajót a maximálisan kivethető 1 millió eurós bírság egyharmadával sújtották.

A Lifeline egy másik hajóját, amelyet szintén Reisch vezetett, 2018 júliusában Máltán foglalták le, miután 234 migránssal kikötött. Reisch ellen bírósági eljárás indult, La Valletta fellebbviteli bírósága január 8-án felmentette.

Afrikai bevándorlók hagyják el a máltai haditengerészet hajóját a Valletta melletti Floriana város Hay Wharf kikötőjében 2019. április 13-án. Képünk illusztráció.Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Az olaszországi kikötőkben jelenleg a Mediterranea Saving Humans olasz NGO két hajója van lefoglalás alatt. A német Sea-Watch 3 hajó, amelynek kapitánya Carola Rackete tavaly júliusban szintén megszegte a kikötési tilalmat, a napokban hagyhatta el a szicíliai Palermo kikötőjét, és elindult Líbia irányába. Ugyanoda tart az Ocean Viking, a francia Sos Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (Msf) közös hajója, valamint újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.