Ahogy arról nemrég az Origo is beszámolt, nem újdonság, hogy az Európai Unióban virágzik az uniós állampolgárok és a migránsok közötti álházasságkötések üzlete, ami komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, főleg, hogy a „párok" összehozását jól szervezett, országhatárokon átívelő bűnhálózatok intézik. Ezzel a módszerrel jutnak állampolgársághoz az EU-ban azok az ázsiai és afrikai országokból érkező férfiak, akiknek van elegendő pénzük a „házasságközvetítés" kifizetésére – hívja rá fel a figyelmet a Főtér.ro és a román G4Media.ro nevű hírportál.

Pár évvel ezelőtt még volt szó arról, hogy Romániában ötszáz eurót is fizetnek helyi nőknek az EU-vízummal járó névleges frigyért, de abban egészen biztosan nem volt benne a migránscsempész bűnbandák közvetítési díja.

Szír migránsok Cipruson. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Múlt hét szerdán a ciprusi külügyminisztérium tartott nemzetközi konferenciát a témában, melyen több állam illetékes hatóságának képviselője is részt vett.

A beszámolók alapjána részvevők panaszt fogalmaztak meg a nicosiai hatóságokkal szemben, mert nem fékezik meg a fiktív házasságokat Cipruson. Románia értesítette a ciprusi szerveket, hogy a nemzetközi bűnhálózatokon keresztül olyan nők kötnek migránsokkal érdekházasságokat a szigetországban, akik Romániában is férjezettek.

A házasságból mindenki profitál: a „férj" – megszerezve a letelepedési engedélyt – szabadon járhat-kelhet az Európai Unióban, míg a bűnszervezetek felveszik a közvetítésért járó összeget, amiből a „feleség" is részesül.

Az egész „lepapírozását" olyan ciprusi önkormányzatokon keresztül intézik, amelyek „rugalmasabban" kezelik a házasságkötések törvényi feltételeit.

Értesülések szerint olyan esetet is említenek, hogy egyetlen romániai nő három különböző néven kötött házasságot Cipruson, miközben idehaza is rendelkezik egy férjjel.

Románián kívül Portugália is érintett a fiktív házasságok üzletében.