Éveken keresztül fizette hotelszámláit, életjáradékot intézett a baloldal ünnepelt pedofil írójának, Gabriel Matzneff-nek a szocialista főpolgármester-helyettes, Christophe Girard. Alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt Girard főnöke, a szintén szocialista politikusnő, Anne Hidalgo főpolgármester még nem szólalt meg a Matzneff-üggyel kapcsolatban.

Az Origo beszámolt részletesen az egész Franciaországot felkavaró hatalmas botrányról, amelynek során kiderült, hogy egy, a francia balliberális politikai és értelmiségi elit egy része által különösen kedvelt író, Gabriel Matzneff az 1980-as években folyamatos szexuális kapcsolatra kényszerített egy 14 éves kislányt. Az író „pedofil kalandjai" közbeszéd tárgyát képezték akkoriban, de e fölött a balliberális politikai elit szemet hunyt.

Gabriel Matzneff 2016-banForrás: AFP/Leextra/Julien Falsimagne

Fontos részlet, hogy nem most derült ki, hogy Matzneff pedofil. Írásaiban, és más pedofilokért való kiállása alapján ez már vagy 50 éve köztudott volt, de egészen eddig a politikai elit védelme alatt állt. Az pedig, hogy régi ügyei most napvilágot láttak, annak az az oka, hogy Vanessa Springora írónő, Matzneff egyik áldozata, megjelentethette „Beleegyezés" (Le Consentement) című könyvét, amelyből kiderül, hogy a nyolcvanas években az akkor 14 éves Vanessát az akkor 50 éves író rendszeresen (kegyetlen körülmények között) szexre vette rá a lakásán, majd egy hotelben, erkölcsileg és pszichikailag is terrorizálta és megnyomorította.

Matzneff egyik - túlzás nélkül - példátlanul aljas kegyetlensége az volt, amikor a 14 éves kislányt elvitte egy orvoshoz, és megműttette, hogy könnyebben tudjon a kislánnyal szexelni.

Vanessa Springora 2019-benForrás: leemage/©Jean-Francois PAGA/Opale via Leemage/Jean-Francois Paga

Matzneff ellen pedofília vádjával ügyészségi vizsgálat van folyamatban, a bírósági szakasz február 12-én kezdődött, ha Matzneff-et bűnösnek találják, 5 év börtönt is kaphat. Közben folyamatosan derülnek ki olyan részletek, amelyekről most éppen a New York Times írt. Ebből szemlézett a Les Valeurs Actuelles hetilap, olyan részleteket is nyilvánosságra hozva, hogy Anne Hidalgo párizsi szocialista főpolgármester helyettese, Christophe Girard hogyan támogatta mind „erkölcsileg", mind anyagilag a pedofil írót a 80-as években.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestereForrás: AFP/Bertrand Guay

Az író ekkoriban a kiskorú Vanessa Springorával élt együtt a lakásában, majd hogy a kislánnyal folytatott kapcsolata kevésbé legyen feltűnő, vagy két évig hotelszobákban bujkáltak. Matzneff elmondta a New York Timesnak, hogy a számlákat a közeli barátjának számító Yves Saint-Laurent rendezte, a fiatal Christophe Girard közreműködésével, aki akkor a francia divatguru munkatársa volt. Matzneff két évig bujkált különböző hotelekben, de a számlákat más fizette helyette, a fiatal munkatárs mindenről gondoskodott.

Nekünk ez egy csepp a tengerben, semmiség, és nagyon szeretjük magát  - idézi Girard-t Matzneff.

Christophe GirardForrás: AFP/Thomas Samson

A 2000-es években Christophe Girard a szintén szocialista főpolgármester, Bertrand Delanoë kulturális helyetteseként, ahogy a New York Times fogalmazott, „nyomást gyakorolt" a Nemzeti Könyvkiadási Központra (A Centre National du Livre a francia kultuszminiszter alá tartozó nagy hatalmú szervezet, a francia könyvkiadás valamennyi fázisát felügyeli és irányítja, a szerzői megrendelésektől a kiadókon át, a könyvesboltokra, a könyvtárakra, a marketingre stb. is közvetlen hatással bír), hogy Matzneff élethosszig tartó életjáradékot kaphasson. A L'Opinion napilap szerint ezt az életjáradékot nagyon ritkán és csak kivételes esetben ítéltek oda, rendkívüli életművel rendelkező íróknak. (A Nemzeti Könyvkiadási Központ jelenlegi vezetője, Vincent Monadé a Matzneff körüli pedofilbotrány miatt kezdeményezte az életjáradék visszavonását. A Telerama hetilap számításai szerint Matzneff 20 év alatt 160 ezer 500 eurót vett föl (majdnem 54 millió forint). A New York Times megkereste Christophe Girard szocialista főpolgármester-helyettest, de a politikus megtagadta a válaszadást.

A New York Times arra is felhívja a figyelmet, amit az Origo már korábban megírt, hogy Matzneff-nek a legmagasabb szocialista politikai körökben is voltak támogatói, például maga François Mitterrand köztársasági elnök, aki barátjának tartotta Matzneff-et, és még vendégül is látta az Élysée Palotában. Miután Matzneff tévéműsorokban saját pedofil vonzalmairól beszélt. De közeli barátja volt Christian Guidicelli író is, aki ahogy maga fogalmazott, „hűséges cinkosként" többek között a Gallimard kiadónál jelentette meg Matzneff műveit (ahol egyébként nemrégiben az ügyészség tartott házkutatást), és akivel a 80-as években együtt utazott el a Fülöp-szigetekre, ahol Matzneff naplót vezetett a 8 éves (!!) kiskorú fiúkkal folytatott szexuális kalandjairól, amelyet később könyv formájában is kiadtak. Sőt, mivel Guidicelli díjazottként maga is tagja volt a nagy presztízsű, 1926-ban alapított irodalmi Renaudot-díj zsűrijének, nyomására Matzneff is megkaphatta ugyanezt az elismerést 2013-ban. Matzneff a New York Timesnak adott interjújában elmondta azt is, hogy barátja elrejtett olyan dokumentumokat is, amelyek kompromittálhatták volna, ezért most már ő is az ügyészség célkeresztjébe került.

Embed from Getty Images

Matzneff jelenleg az olasz Riviérán él egy hotelben, és „nagyon boldogtalannak érzi magát"; olyan, mint egy „élőhalott".

A New York Times érdeklődése meglepő a 84 éves, pedofil francia íróval kapcsolatban, hiszen a baloldal egyik kedvenc alkotójáról van szó - minden bizonnyal a MeToo-botrány miatt foglalkozott az újság mégis Matzneff ügyével. 

A New York Times szerint egyébként az ügyben nemcsak a pedofil író, Matzneff ül a vádlottak padján, hanem az a francia politikai elit is, amelyik egészen eddig védte.