Koronavírus: megszökött a karanténból egy nő Szentpéterváron

2020.02.17. 17:40

Egy szentpétervári bíróság hétfőn visszavitette a kórházba Alla Iljina helyi lakost, aki tíz napja megszökött a karanténból, ahová koronavírus-fertőzés gyanújával helyezték.

Ügyében az észak-oroszországi város tiszti főorvosa fordult keresettel a bírósághoz.

A Kínából hazatért, 32 éves nőnél az orvosok február 4-én akut légúti vírusos fertőzés tüneteit észlelték. Nem zárták ki, hogy COVID-2019 koronavírussal fertőzött, ezért elrendelték az elkülönítését.

Azonnal el kell különíteni mindenkit, akinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanújaForrás: MTI/EPA/Featurechina/Vang Jan-Ping

Iljina a bíróságon azzal védekezett, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem találtak a szervezetében koronavírust. Ügyvédje azt mondta, hogy a vírus lappangási ideje már lejárt.

A nőnek a bíróság határozata szerint legalább szerdáig a Szergej Botkinról elnevezett járványkórházban kell maradnia, ahonnan február 7-én orvosi engedély nélkül távozott.

Iljinát egyébként a Kínából való hazatérése napján, január 31-én a távol-keleti Habarovszkban vizsgálták meg először.

Négy nappal később maga fordult orvoshoz Szentpéterváron, légúti panaszokkal.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője, Oroszország tiszti főorvosa hétfői parlamenti meghallgatásán azt mondta, szigorítani kell a karantén-előírások megszegéséért való felelősségre vonást.

Az orosz tiszti főorvos jelenleg hatályos rendelete szerint haladéktalanul

el kell különíteni mindenkit, akinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Popova szerint ilyen esetben be kellene vezetni a kórházi kezelés kényszerét is.

A tokiói orosz nagykövetség szerint a Jokohamában kikötött Diamond Princess üdülőhajón egy orosz utas is megfertőződött a COVID-2019 koronavírussal.

Ő az első orosz állampolgár, akinél hivatalosan koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Korábban Oroszországban két kínait kezeltek kórházban ezzel a megbetegedéssel. Mindketten gyógyultan távoztak.